Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

07may13


CIMERA Acord de mínims dels partits per defensar la consulta amb el pacte nacional


Dues hores de reunió han servit per constatar que, de moment, són els que eren: CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP continuen engreixant la majoria favorable al dret a decidir. Després de la cimera que havia d'assentar les bases del pacte nacional, l'ens que integrarà la societat civil en el procés, el consens es manté però amb esquerdes, per les reserves de tots els partits de l'oposició i l'amenaça de Pere Navarro de despenjar-se'n. Collat per Carme Chacón i Alfredo Pérez Rubalcaba, ferms opositors de la consulta, el primer secretari dels socialistes catalans va marcar perfil. Va sostenir que estava "profundament preocupat" i "decebut" pel resultat de la cimera. Navarro va exigir al govern polítiques actives contra la crisi i més neutralitat en el procés. És a dir, que no treballi per a l'estat propi abans de la consulta. Si l'executiu no mou fitxa, el PSC "entén" que no pot ser en el pacte nacional. Però Navarro tampoc no va escenificar un trencament total: nedava i guardava la roba.

El govern va llegir com una victòria que els socialistes catalans es mantinguessin a la taula, sobretot després de l'intent de Chacón de condicionar-ne l'actuació a la cimera fent pública una carta als mitjans contra el procés sobiranista. "A hores d'ara hi ha un compromís per al dret a decidir i d'això no se'n desenganxa ningú", va subratllar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. L'executiu es va conjurar per "fer confortable" la posició del PSC. O dit a l'inrevés: per no donar motius a Navarro per escenificar una ruptura que jugaria en contra dels complicats intents per aconseguir una consulta pactada amb Madrid. És per això que, davant de la reivindicació de Navarro, dins de la reunió, que es dissolgués el consell assessor perquè era incompatible amb el pacte nacional, Artur Mas es va avenir a fer un gest: que el consell d'experts també estudiï altres sortides nacionals per a Catalunya, a més de l'estat propi. El PSC, però, en desconfia. "No és en absolut creïble", va criticar Navarro, convençut que la Generalitat ha d'abandonar la construcció d'estructures d'estat com la hisenda pròpia.

Els partits tenien, des de feia setmanes, un document de mínims per articular el pacte nacional, però estava encallat. CiU espera que hi facin esmenes. El text fixa que el pacte s'articularà a través d'un ple amb totes les entitats adherides i d'una permanent executiva més reduïda en què hi seran les institucions, els grups parlamentaris i representants de la societat civil.

ERC, el soci de governabilitat de CiU, va ser l'únic partit que es va felicitar pels resultats de la reunió, que va reunir els partits favorables a la consulta, les institucions locals, l'alcalde Barcelona, i els màxims representants del govern. La resta, van mantenir intactes els seus posicionaments. ICV-EUiA critica l'"excés de gesticulació" de Mas i insisteix que el pes del procés ha de pivotar sobre el Parlament, en la comissió sobre el dret a decidir que s'aprovarà en el ple de dimecres. La CUP reivindica que el Principat no deixi la resta dels Països Catalans al marge i remarca que el lideratge l'ha d'exercir la ciutadania. El pacte nacional camina, així, a empentes i rodolons. L'objectiu del govern és que es constitueixi abans de l'estiu. I que la unitat catalana, encara que estigui esquerdada, no es trenqui del tot abans no s'hagi esgotat la via del diàleg amb Madrid: fins que Rajoy entoni l'últim "no".

[Font: Per Odei A.-Etxearte, El Punt Avui, Barcelona, 07may13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.