Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

15mai13


El govern espanyol no acata el TC


"Si es continua abonant que només es compleix la norma o llei que agrada, acabarem convertint el Parlament en antisistema i això és un perill." Aquest és el principal argument amb què el partit d'Alícia Sánchez-Camacho ha censurat la decisió del govern i de la majoria dels grups parlamentaris de tirar endavant el procés malgrat la suspensió de la declaració de sobirania per part del Tribunal Constitucional. Amb més contundència, el govern espanyol ha advertit que "farà complir la llei" a Catalunya. El gabinet d'Artur Mas va intentar, ahir, capgirar aquesta tesi contra l'Estat recordant que és Madrid qui no acata sentències de l'alt tribunal i va oferir el seu ajut al Parlament, ara que els lletrats ja treballen en les al·legacions que la cambra haurà de presentar en les dues setmanes vinents al TC. El portaveu del govern, Francesc Homs, va denunciar que en els últims tres anys 35 sentències del Constitucional han donat la raó a la Generalitat i, en canvi, el govern espanyol les ha incomplert totalment o parcial.

Es tracta de conflictes de competències oberts pels governs català i espanyol en què l'alt tribunal s'ha pronunciat a favor de la part catalana. La llista, a la qual ha tingut accés El Punt Avui, inclou resolucions que afecten àmbits competencials diversos. Entre ells, les beques; la gestió i concessió de subvencions per a finalitats d'assistència i serveis socials, com ara el desenvolupament de programes per a la integració d'immigrants; la convocatòria d'ajuts a activitats culturals; el fons estatal per a l'ocupació i la sostenibilitat local; o la xarxa ferroviària.

El gros de les sentències incomplertes per Madrid, segons la Generalitat, estan relacionades amb subvencions dotades amb pressupost de l'Estat per a finalitats socials. Són una desena de pronunciaments resolts pel TC en l'últim any i mig. La majoria es refereixen a ordres i resolucions de l'executiu espanyol que regulen els ajuts per a la realització dels programes de cooperació i voluntariat socials amb càrrec a l'assignació tributària sobre la renda de les persones físiques. També n'hi ha que fixen el suport a entitats locals per al desenvolupament de programes per a la integració d'immigrants, o bé la concessió de subvencions sotmeses al règim d'ajuts de la secretaria d'Estat d'Igualtat, entre d'altres. La Generalitat critica que l'Estat no ha aprovat cap norma perquè ella pugui gestionar-les ni hagi convocat els ajuts aquest any.

Beques i ferrocarrils

El TC també ha dictat sentències que reconeixen la competència catalana per a la gestió i concessió de beques i ajuts de caràcter general per a estudis universitaris i de nivell mitjà. Són del 2001, però el govern de Mas assenyala que l'Estat només ha modificat parcialment el model i "no ha donat ple compliment a la delimitació de competències" establerta per l'alt tribunal. Per això la conflictivitat en aquest àmbit, lluny d'apaivagar-se, es manté. La Generalitat, de fet, va presentar un nou recurs contra un reial decret del 2007 que encara està pendent de resolució.

Per "parar un tren"

Un altre pronunciament del TC de l'any passat contra una llei espanyola del sector ferroviari del 2003 va reconèixer que l'Estat no pot integrar en la seva xarxa tots els serveis que presta Renfe. Dictava que el govern espanyol ha de respectar el mandat estatutari segons el qual "les línies i els serveis ferroviaris que es presten només dins de Catalunya corresponen a la Generalitat". Però l'executiu de Mas subratlla que la xarxa i els serveis no s'han redefinit.

Per tot plegat, Homs va criticar que l'executiu espanyol s'"ompli la boca" exigint que les sentències s'han de complir "agradi o no" quan, a la pràctica, "la que està en fals" en el compliment de les resolucions és La Moncloa. Per defensar-se de les advertències de Madrid, el govern assegura que disposa de prou arguments jurídics com per "parar un tren".

[Font: Par Odei A.-Etxearte, El Punt Avui, Bacelona, 15mai13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 15May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.