Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

15mai13


El TSJC rebutja la denúncia contra Mas, CiU i ERC per la declaració sobiranista


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no ha admès a tràmit una denúncia presentada pel sindicat Manos Limpias contra el president de la Generalitat, Artur Mas, i els diputats de CiU i ERC que van votar la declaració de sobirania aprovada al Parlament de Catalunya el passat 23 de gener. El tribunal rebutja que, amb l'aprovació de la declaració de sobirania, s'hagi comès un delicte de prevaricació, com denunciava el sindicat, ja que té la naturalesa d'un "acte polític". El TSJC també ha rebutjat que declaracions de Mas relacionades amb el procés sobiranista no poden constituir un delicte d'amenaces, ja que estan "emmarcades en l'activitat política del president".

El sindicat Manos Limpias denunciava que, amb l'aprovació de la declaració de sobirania del Parlament, tant el president de la Generalitat com els diputats de CiU i ERC podrien haver comès un delicte de prevaricació administrativa. El TSJC, però, ho rebutja perquè considera que l'aprovació de la resolució té "naturalesa d'acte polític" i cita jurisprudència del Tribunal Suprem. Tampoc creu que s'hagi comès aquest delicte amb la creació del Consell Assessor per a la Transició Nacional que va comportar l'aprovació de la resolució.

D'altra banda, el TSJC també ha rebutjat que el president de la Generalitat cometés un delicte d'amenaces contra els poders de l'Estat amb les seves declaracions com ara les relatives a "la creació d'estructures d'estat, a que la sobirania fiscal formi part d'un procés independentista, de les pressions per aconseguir un pacte fiscal" o del "referit boicot als plans del govern espanyol al Consell de Política Fiscal i Financera", entre d'altres. Segons el tribunal, "no poden ser enteses sinó com declaracions emmarcades en l'activitat política del president de la Generalitat" i fetes "en un context polític de defensa d'un ideari i argumentari polític".

A més, considera que aquestes declaracions no es poden entendre com una amenaça, perquè "no es reuneixen les exigències de la intenció d'atemorir ni d'amenaçar amb un mal futur, possible, determinat i injust".

El tribunal afegeix que el Suprem ja ha indicat que la Constitució "no estableix un model de democràcia militant, sinó que estima que dins del pluralisme polític té cabuda l'opció independentista".

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 15mai13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 15May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.