Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

20mai13


Rigau alerta que la llei Wert "ens torna als anys 70" amb uns continguts que decidirà Madrid


La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha tornat a alertar aquest dilluns que el projecte de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), coneguda com a llei Wert i aprovada divendres pel Consell de Ministres, "ens torna als anys 70". A més de mostrar la seva indignació per imposar que la Generalitat acabi pagant l'escolarització en castellà de les "17 famílies" que ho han demanat, la consellera, en entrevistes a RAC 1 i Catalunya Ràdio, ha alertat que "el que ens ha de preocupar moltíssim" i que "és altament perillós" és que el Ministeri pot decidir "els continguts" de les matèries troncals. "Si s'aplica, no podrem explicar la nostra història", ha advertit, tot explicant que fins ara l'Estat decidia uns mínims de continguts de les matèries troncals i ara ho decidirà al 100%.

Rigau també ha assegurat que "se senten sols" i ha lamentat que el PSOE i el seu líder, Alfredo Pérez Rubalcaba, només hagin criticat de la llei la religió i no hagin dit res de l'atac a la llengua i al model d'educació català.

La consellera considera que el govern espanyol ha aprovat la llei amb celeritat perquè espera obrir "el diàleg en la tramitació parlamentària" per aconseguir un suport més ampli. Rigau ja ha avisat que no ho aconseguirà amb CiU i veu com a únic interlocutor possible l'UPyD de Rosa Díez.

Rigau ha recordat que durant la roda de premsa del Consell de Ministres, al ministre José Ignacio Wert, "se li va escapar"dir que ens els últims anys s'havia "perdut l'homogeneïtzació" en l'educació i els continguts.

A més, la consellera ha reiterat que l'objectiu de la llei és "una estratègia de destrucció" i "un atac a la realitat catalana des de la vessant cultural, una decisió "ideològica" i una llei "política" no pedagògica. De fet, ha recordat les paraules de la dirigent popular María Dolores de Cospedal, de divendres passat, en què va lloar la funció que faran els docents que han de transmetre als alumnes "l'orgull de ser espanyols". "En Wert va posar la prosa, però la poesia l'ha posat Cospedal que va dir que la llei servir per vertebrar el país", ha recordat.

Rigau ha afirmat que la llei no respecta l'Estatut, en què s'especifica que Educació "no pot autoritzar cap centre que separi alumnes per raó de llengua". I ha recordat que el govern espanyol, amb la llei, ha "menystingut" el dictamen del Consell d'Estat, que va rebutjar que la Generalitat financés l'escolarització en castellà, per dificultats "tecnicojurídiques" i perquè és competència autonòmica.

L'objectiu final de la llei és, per Rigau, que hi hagi la meitat d'educació en català i la meitat en castellà. "Però donar igual a qui té un pes diferent és matar al febre", ha recordat. A més, ha recordat que un 34% dels centres públics i concertats fan part d'una matèria o tota una matèria en anglès i que un 12,66% dels centres a més de la llengua castellana reforcen una part de la matèria en castellà.

Una batalla d'una guerra més àmplia

Rigau ha dit que no faran insubmissió a la llei sinó que senzillament no l'aplicaran. I per això ha explicat que el govern "continuarà amb els litigis" perquè "tenim arguments molt a favor". "És una batalla que forma part d'una guerra més àmplia", ha afirmat.

De fet, Rigau ha recordat que l'austeritat pressupostària a la que està abocada la Generalitat durarà fins al 2015-2016 i que llavors ja hi haurà hagut unes eleccions a l'Estat, en què potser el PP no té majoria absoluta, i que l'escenari català podria ser diferent.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 20mai13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 21May13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.