Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

26jun13


i-Sunyer no descarta la declaració unilateral d'independència si l'Estat veta una consulta acordada


El director de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) i president del Consell Assessor de la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, ha assegurat aquest dimecres al Parlament que la via per convocar la consulta al marge de la legalitat no està tancada i que depèn de la voluntat política de l'Estat. I és que al seu parer, si el govern espanyol s'escuda en la legislació per negar la convocatòria d'una consulta, el govern estarà legitimat per saltar-se la legalitat, com ha passat històricament en nombrosos casos, ha recordat.

Pi-Sunyer ha presentat a la Comissió d'Afers Institucionals l'informe de l'IEA en què es detallen les cinc vies amb què l'organisme creu que seria possible convocar una consulta a Catalunya. Quatre d'aquestes opcions es podrien fer sense ni tan sols canviar la legalitat vigent, però depenen de la voluntat política del govern de l'Estat. La cinquena implica una reforma de la constitució.

Però el director Estudis Autonòmics ha considerat que si cap d'aquestes vies no trobés la complicitat de l'Estat, s'obriria la porta a què la Generalitat actués "al marge de la legalitat", a partir, per exemple, d'una declaració unilateral d'independència. L'autodeterminació "per la via dels fet", ha explicat. "Seran possibilitats al marge de la legalitat però que, legítimament des del punt de vista polític, la Generalitat podrà utilitzar com s'ha fet històricament", ha argumentat Pi Sunyer.

No obstant això, el director de l'Institut d'Estudis Autonòmics ha advertit que aquesta opció derivaria "importants costos socials" i ha apostat per l'opció pactada com la que més possibilitats d'èxit tindria i la que comportaria menys costos econòmics i socials. De fet, ha recomanat a la Generalitat que reclami formalment a l'Estat el traspàs de les competències per convocar referèndums. "Si demanem de forma solemne i amb un gran suport polític i social l'article 150.2, no d'amagotitis un dilluns al Congrés per part d'un partit petit, la interpretació d'aquest article es podria fer de forma àmplia per part de l'Estat", ha defensat.

L'article 150.2 de la Constitució preveu la transferència de competències de l'Estat a les comunitats autònomes, en aquest cas la de convocar referèndums. ERC ja va sol·licitar -en solitari- al Congrés dels Diputats el traspàs d'aquesta competència, però el PP, el PSC, el PSOE i UPyD ho van rebutjar.

Les altres vies per convocar la consulta dins la legalitat que planteja l'IAE són la convocatòria d'un referèndum a Catalunya per part de l'Estat a partir de l'article 90.2 de la Constitució; a partir de la llei de consultes catalana, actualment en tràmit parlamentari; la llei de consultes referendàries aprovada pel Parlament l'any 2010, i la reforma de la Constitució.

[Source: El Punt Avui, Barcelona, 26jun13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 05Aug13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.