Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

10ago13


Crítics del PSC es plantegen participar en la Via Catalana


Tot i el rebuig del PSC a la Via Catalana, els sectors crítics catalanistes s'estan plantejant obertament la possibilitat de participar-hi i, per tant, desobeir la posició oficial del partit. Pere Navarro va confirmar ahir que el partit rebutja assistir a una cadena humana a favor de la independència, ja que no és un partit independentista. Tanmateix, ni el Fòrum Cívic -amb Àngel Ros, Marina Geli i Pia Bosch- ni Avancem -amb Joan Ignasi Elena- descarten, almenys de moment, implicar-s'hi d'alguna manera. L'Onze de Setembre passat, els dirigents del sector catalanista van anar a la manifestació amb el lema Catalunya, nou estat d'Europa.

Els crítics acabaran de fixar la seva decisió a finals d'agost o principis de setembre. De moment, però, el debat s'està movent entre trucades i reunions. Tots volen esperar a fer pública la decisió en l'últim moment per evitar crear incendis innecessaris en ple mes d'agost. Els dirigents del Fòrum Cívic, en preguntes d'aquest diari, admeten que encara no tenen la decisió presa i reclamen, com ha fet Unió Democràtica i Iniciativa per Catalunya, que la cadena humana "posi el focus sobretot en el dret a decidir i no només en la independència". L'ANC ha demanat una reunió amb dirigents del Fòrum Cívic com Ros i Geli per a després de les vacances per sondejar els sectors més catalanistes del PSC i buscar-hi el seu encaix en la cadena.

Navarro ja està convençut que alguns dels crítics hi participaran i, en declaracions a l'ACN, va admetre: "És possible que alguns companys que estan a favor d'una consulta, com ho estic jo, diguin que es pot participar en la cadena humana, que no s'ha de deixar el carrer només per a ells." Aquesta ha estat una de les discussions habituals en les reunions de l'executiva d'aquest any. Oficialment, les tesis de Navarro s'han imposat, amb el suport de la majoria dels dirigents del PSC.

També hi ha moviments per part de la direcció socialista per influir i per explicar-se davant les entitats del sobiranisme. En les últimes setmanes hi ha hagut reunions discretes i no públiques amb Òmnium Cultural i la seva presidenta, Muriel Casals. "Volíem donar la nostra versió dels fets del que està passant els últims mesos a Catalunya", explica un dirigent socialista present en aquestes trobades.

La cadena "divideix"

Navarro, però, considera que els socialistes no es poden "involucrar en una activitat que serveix per dividir-nos" com la Via Catalana cap a la Independència. El primer secretari del PSC va advertir els crítics que "el Concert per la Llibertat era per la independència", tot i que oficialment es convoqués en favor del dret a decidir i que hi participessin artistes com ara Ramoncín i Paco Ibáñez, i tot i que hi assistissin com a públic dirigents d'ICV-EUiA i exdiputats socialistes com ara Toni Comín. El líder del PSC descarta, però, imposar cap sanció en cas que els dissidents hi vagin. "Si volen fer una cadena, que no dissimulin, que diguin que és per la independència i que la gent que hi vagi sàpiga a què hi va", va dir amb contundència Navarro en l'entrevista a l'ACN.

Tot i els advertiments de la direcció, cap dels dirigents catalanistes consultats ahir per aquest diari rebutja assistir-hi. Un d'ells, el veterà dirigent socialista Joaquim Nadal, que recentment ha protagonitzat una polèmica en acceptar presidir el pacte gironí pel dret a decidir, reconeix que encara no té pensat què farà l'Onze de Setembre, però que ho decidirà en "les pròximes setmanes", segons quins siguin els moviments dels propers dies.

Un altre dels membres del Fòrum Cívic dóna una pista de quina direcció podria prendre la Via Catalana. L'any passat, un grup de diputats del PSC, entre els quals encara hi havia Ernest Maragall, van assistir a la manifestació de la Diada en favor de la independència, però "amb una pancarta pròpia, en favor del pacte fiscal i del dret a decidir". Ara, segons aquest dirigent, "l'objectiu és buscar una sortida i sumar tot el catalanisme polític", sigui federalista o independentista.

[Font: Avui, Barcelona, 10ago13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Aug13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.