Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

11sep13


Els catalans fan via: una cadena humana massiva reivindica la independència


Les mans s'han començat a enllaçar puntualment a les 17.14 hores per formar la Via Catalana, l'acte simbòlic amb motiu de la Diada que ha d'unir de punta a punta Catalunya en una cadena humana històrica per reivindicar el dret a la independència.

Repic de campanes a alguns municipis i samarretes grogues i estelades han inundat el paisatge dels 788 trams de la cadena humana, que ha aplegat una xifra "en cap cas inferior a l'1,6 milions de persones", segons el departament d'Interior. A Barcelona ciutat s'han comptabilitzat mig milió de participants.

L'ambient ha estat eminentment festiu. S'hi han vist famílies, grups d'amics, gent de totes les edats que s'ha aplegat fins i tot hores abans que comencés la cadena als diferents trams. Hi han arribat en autocars, en vehicles privats o bé en transport públic en el cas de ciutats com Barcelona.

Els càntics i consignes a favor de la independència han ressonat durant tota l'estona que ha durat la cadena (una hora ben bona i molt més en alguns trams). Però també després, un cop dissolta, els participants a molts punts han continuat la festa amenitzada amb colles geganteres, corals i d'altres entitats.

A Barcelona, a la plaça Catalunya, els altaveus han emès himnes com ara 'El cant de la senyera', 'El cant dels ocells' o bé la novena simfonia de Beethoven, que és l'himne d'Europa.

Ple total a les Terres de l'Ebre

El ple ha estat total, segons els organitzadors (l'Assemblea Nacional Catalana). En alguns punts, fins i tot a les Terres de l'Ebre, que eren un lloc crític on es temia que faltarien participants, l'afluència ha estat tan gran que ha obligat a desdoblar la cadena fins a fer-ne dues en alguns trams, informa Sara González.

Un d'aquests trams on s'han arribat a fer dues cadenes humanes paralel·les ha estat al Camp Nou, escenari del Concert per la Llibertat al juny. Un miler de persones han entrat dins l'estadi del FC Barcelona ocupant una part de la graderia de tribuna.

Al tram número 1 de la Via Catalana, catalans i valencians s'han agafat les mans i la cadena humana ha unit Vinaròs amb Alcanar.

La 'marea groga' també ha travessat la Jonquera envaint pacíficament la Catalunya nord, on unes 3.000 persones han travessat tot el Pertús, segons informa Pere Mas.

"Consulta sense dilacions"

Els parlaments reivindicatius s'han repetit a diferents punts. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha fet la intervenció principal des de Barcelona. "La Via Catalana ha estat un èxit", ha assegurat, i ha dit que seguiran treballant perquè la consulta es convoqui "sense dilacions". La seva intervenció s'ha segellat amb 'Els segadors', amb la plaça de Catalunya plena a vessar.

Hi ha hagut altres intervencions destacades, com ara la del filòsof Rubert de Ventós des del Pertús, que ha reivindicat el dret de no estar "soldats a Espanya". "Volem mostrar al món que som un poble que ve de lluny i va encara més lluny", ha dit.

Polítics i autoritats entre els assistents

Destacats membres del Govern i del món polític s'han aplegat a la Via Catalana. "La Via Catalana obliga el govern espanyol a deixar d'estar de braços plegats", ha dit el conseller de la Presidència, Francesc Homs, des de Barcelona on ha participat en la Diada.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha admès avui que a la causa de la independència de Catalunya "li falta visibilitat" i, per aquest motiu, ha aplaudit la iniciativa durant la recepció que s'ha celebrat a la Cambra catalana.

A Barcelona, també s'hi ha pogut veure l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall amb al seva dona.

Ressò internacional

La premsa i mitjans audiovisuals internacionals segueixen la Diada de Catalunya i es fan ressò de la Via. "Els catalans s'uneixen en una cadena humana per demanar la secessió d'Espanya", recull la CNN, per exemple.

Atac a la seu de la Generalitat a Madrid

Un grup d'extrema dreta ha irromput a la delegació de la Generalitat a Madrid durant l'acte de la celebració de la Diada i increpat els assistents, han destrossat mobiliari i llançat gasos lacrimògens, informa l'agència ACN.

La Via Catalana ha transcorregut, però, sense incidents i en un ambient reivindicatiu però sobretot festiu. Només hi ha hagut moments de confusió al passeig de Gràcia de Barcelona quan s'ha donat un avís fals de bomba que ha obligat a desallotjar una zona.

Alguns dels participants també han pogut veure al llarg de la tarda una avioneta del canal de televisió 'Intereconomía' que ha recorregut el litoral amb una pancarta amb el lema "España, juntos más fuertes'.

Detenció de López Tena

La Guàrdia Civil ha detingut a Vinaròs l'exdiputat de Solidaritat Alfons López Tena i el director del Cercle d'Estudis Sobiranistes (la fundació de Solidaritat), Maiol Sanaüja, segons ha informat el corresponsal de l'ARA Salvador Almenar.

Se'ls imputa un presumpte delicte de desobediència a la autoritat i seran posats en llibertat després de prestar declaració.

Retencions importants de tornada a Barcelona

Si els desplaçaments del matí han ocasionat cues en algunes carreteres catalanes, quan la cadena humana ha finalitzat, les retencions han estat importants sobretot al sud del país, per la tornada de cotxes a Barcelona i l'àrea metropolitana.

La N-340 ha registrat fins a 86 quilòmetres de circulació amb retencions en diversos punts tot i la recomanació de trànsit perquè no s'utilitzin les vies que s'han ocupat per fer-hi la Via Catalana. A les 20.30 hores, el trànsit anava normalitzant-te a la xarxa viària.

[Font: Ara, Barcelona, 11sep13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Sep13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.