Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12dec13


Junqueras: "No és la pregunta que volia ERC però és la que volem ara"


El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assumit com a pròpia la pregunta acordada aquest dijous en la reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, i els representats dels altres partits favorables a la consulta.

El líder republicà ha reconegut que la seva formació no desitjava "una pregunta tant llarga" sinó una mes curta que demanés directament per la independència. Amb tot, ha admès que el seu partit "té la força parlamentària que té" i ha entès que havia "d'arribar a consensos" amb els grups que volien que la fos "el més inclusiva possible". "Hem consensuat una fórmula d'una pregunta encadenada, en dues parts, que estem segurs que permetrà mobilitzar la majoria de societat catalana", ha explicat.

En qualsevol cas, ha considerat que la fórmula acordada "inclou el que ERC considera imprescindible", ja que pregunta per la independència. Al seu parer, "la majoria independentista que hi ha a Catalunya" podrà expressar el seu desig que es constitueixi un Estat independent, de manera que "assumim i fem les nostres les peticions fetes per les altres forces".

Sobre quin hauria de ser el percentatge de vots per validar el resultat de la consulta, Junqueras ha apuntat que els republicans entenen que el referèndum es "guanyarà per majoria" i ha desitjat que aquesta sigui el més àmplia possible.

Davant la possibilitat que pugui guanyar el 'no' a la segona part de la pregunta, Junqueras ha dit que en aquest cas "els independentistes no haurem guanyat la consulta i acceptarem el resultat democràtic de la consulta", tot i que continuarà treballant per explicar els avantatges de la independència.

"Ara bé, de la mateixa manera que nosaltres acceptarem això, esperem que si guanya el 'sí' en les dues preguntes els altres també acceptaran el resultat", ha afegit.

Un cop acordats els principals termes del procés, Junqueras ha reconegut que el seu grup té més "predisposició" a negociar una possible incorporació al govern, però ha assenyalat que encara no n'ha parlat amb el president Mas. "ERC no renuncia a entrar al Govern si això és el més útil per al país", però "tampoc no renunciem a no formar-ne part", ha dit. "El nostre objectiu no estar en el govern, sinó garantir la majoria parlamentària", ha indicat.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 12dec13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Dec13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.