Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

12sep12


La visió de la manifestació de la Diada als diaris espanyols


La interpretació que han fet els diaris espanyols de la manifestació de la Diada es resumeix en els titulars i les fotografies que els acompanyen a les portades.

El Mundo: El joc independentista se li ha escapat a Mas de les mans, diu El mundo a la portada amb una fotografia en què es veu una pancarta que clama "No al pacte fiscal. Independència". A l'editorial, el diari compara Artur Mas amb el doctors Frankenstein, a qui "el monstre que va crear en el laboratori per experimentar se li ha escapat del seu control i ha adquirit vida pròpia, provocant uns danys que el seu inventor no havia calculat". A més, el diari considera que Mas utilitzarà l'èxit de la marxa per aconseguir que Rajoy cedeixi a la demanda de pacte fiscal. I acaba amb un prec: "És el contrari que hauria de fer perquè els fets demostren que res serveix per saciar les pretensions nacionalistes".

També destaca les opinions d'alguns articulistes, entre les quals Casimiro García-Abadillo, que titula els seu escrit amb un "No sigueu imbècils", en el sentit de reclamar la independència.

La Razón: Destaca el titular "Desafiament independentista" sobre una fotografia en que es veu una pancarta davant la delegació del govern a Barcelona, que la bateja com a "Ambaixada espanyola". A dins la notícia sobre la manifestació canvia i es titula "Órdago separatista tras pedir el rescate". El diari també juga amb el ball de xifres entre la Guàrdia Urbana, que va calcular 1,5 milions de persones, i la delegació del govern espanyol a Barcelona, que les va rebaixar a 600.000.

Abc: CiU agita un polvorí és el titular de la portada del diari espanyol, que ha optat per posar a la fotografia gran de la portada una imatge de la selecció espanyola celebrant el gol contra Geòrgia. El subtítol del titular és "Resposta multitudinària a la marxa promoguda per l'aparell de poder nacionalista". A l'editorial, el títol Davant el desafiament, Constitució, ja deixa ben clar quina és la línia que defensa el rotatiu madrileny.

El País: El títol de portada és "L'independentisme català aconsegueix una històrica exhibició de força". Pel que fa a l'editorial, el diari considera que l'Estat ha d'escoltar el clama català. A l'editorial, que es titula Diada histórica, el rotatiu considera que "l'exhibició de força de l'independentisme exigeix una resposta de govern i oposició". "Tan absurd és negar l'evidència dels fets que han conduït a una tal exhibició de força del sentiment independentista com banalitzar la reivindicació d'una jornada que obre un escenari polític plegat de reptes i riscos i que exigeix, sobretot al govern espanyol però també de l'oposició, la màxima responsabilitat i intel·ligència".

[Source: El Punto Avui, Barcelona, 12sep12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Sep12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.