Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

15des13


Comença la campanya del sí


La nova ERC, protagonista principal en les enquestes preelectorals, va mostrar ahir la seva força social a Barcelona amb un acte multitudinari en favor del sí a la consulta. Oriol Junqueras, president d'ERC, va reivindicar l'esforç dels partits per pactar la pregunta i va agrair al govern espanyol que sigui una "fàbrica d'independentistes". Discurs en clau presidencial i eminentment electoral. Just la primera abraçada en acabar l'acte va ser per al candidat d'ERC a les europees Josep Maria Terricabras.

Junqueras, davant d'unes 4.000 persones a l'Auditori del Fòrum, va sorprendre un públic 100% independentista afirmant: "La pregunta que tenim ara -doble i que inclou implícitament l'opció federal- és fins i tot molt millor que la que nosaltres proposàvem." ERC només volia una pregunta sobre la independència. Això variava el discurs de les últimes hores fet per dirigents d'ERC i per ell mateix. El líder dels republicans va assegurar que era millor per "diverses raons", però sobretot per un motiu: "Perquè ara som molts per defensar-la. La imatge del president, Artur Mas, i dels partits que hi donàvem suport, junts i barrejats, és d'una força extraordinària."

En un to conciliador, Junqueras va arribar a afirmar: "Els que érem allà [des de la democratacristiana Joana Ortega fins a l'ecosocialista Joan Herrera i el diputat de la CUP David Fernàndez] no som rivals, sinó companys, amb totes les diferències, però tots units per construir un futur millor." En concret, per ell, els dirigents de CiU, ICV-EUiA i la CUP són ara els seus "compatriotes i camarades en aquest projecte": "Si arribem junts al referèndum, tindrem més possibilitats de fer-lo." Tot i això, va explicar que el pacte "fins dilluns no feia gaire bona pinta", ja que acordar la pregunta amb sis partits "era complicat". El president d'ERC va fer homenatge davant la militància "als partits que tenien dubtes sobre la qüestió" i a les entitats socials que han treballat per arribar a un mínim comú denominador entre els partits partidaris del dret a decidir. "És la força combinada de tants", segons Junqueras, la que ha dut a l'acord.

Amenaces de l'Estat

"Hem convertit les amenaces en oportunitats." Aquesta és la idea que va voler transmetre ahir un Junqueras molt optimista. La seva interpretació del discurs de Mariano Rajoy i d'Alfredo Pérez Rubalcaba, del PP i del PSOE, respectivament, és que, com més durs siguin contra la consulta, més possibilitats d'independència hi haurà. "Cada dia donem les gràcies a aquesta fàbrica d'independentistes que és el govern espanyol", va exclamar. Com pitjor escenari hi hagi, doncs, serà millor.

El líder dels republicans creu que "l'Estat està convertint la independència en sinònim de democràcia", perquè, segons ell, "no ens prohibeixen independitzar-nos, sinó que ens prohibeixen votar, tant als que votaran «sí» com als que votaran «no»". L'aspiració d'ERC, segons Junqueras, és que els demòcrates "tinguin l'oportunitat de votar", ja que el 80% dels catalans, segons les enquestes, demanen l'exercici del dret a decidir.

[Font: Per Sergi Picazo, El Punt Avui, Barcelona, 15des13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 17Dec13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.