Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

14des13


ERC assegura que el govern espanyol "no pot fer-hi res" per evitar la consulta


La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat aquest dissabte que els catalans podran pronunciar-se sobre la seva independència sigui quina sigui la posició que adopti el govern espanyol de Mariano Rajoy sobre la consulta: "El govern espanyol pretén acomplexar-nos, però, què farà per impedir aquest gest -el de votar-? No pot fer-hi res".

En una intervenció oberta als mitjans davant del Consell Nacional del partit, ha admès que, tot i que la pregunta de la consulta no era la que desitjava ERC, la fórmula finalment acordada sí és del seu grat, i ha conclòs que es tracta d'una "oportunitat històrica" perquè Catalunya aconsegueixi la seva independència.

Tot i que encara no s'ha realitzat la votació formal -es farà durant aquest matí-, els quadres del partit han mostrat amb un llarg aplaudiment i crits 'd'independència' el seu aval a la doble pregunta acordada, que ERC defensi el "sí i sí", i a la data prevista, el 9 de novembre.

De la mateixa manera que la consulta té una doble pregunta, Rovira ha plantejat també una doble pregunta als quadres del partit: "Esteu d'acord amb la pregunta? I en cas afirmatiu: Esteu d'acord que l'única resposta que podem demanar és el 'sí i sí'?".

Amb un sonor 'sí' dels presents, la direcció d'ERC ha rebut un aval a la pregunta i a la data que es va acordar dijous al Palau de la Generalitat amb CiU, ICV-EUiA i la CUP, un pacte que ha presentat el president de la Generalitat, Artur Mas.

"És un bon acord. És la pregunta possible", ha sentenciat Rovira en al·lusió que l'acord subscrit és l'únic que podia mantenir units als partits sobiranistes, una unitat que per a ERC és la garantia que la consulta s'arribi a fer malgrat que es rebutgi des de l'Estat.

La secretària general d'ERC ha apuntat que pactar la data i la pregunta era probablement el pas més complicat del procés i, després de materialitzar-se, és la garantia que les formacions proconsulta aguantaran juntes defensant el procés "fins al final".

La dirigent republicana ha defensat que el 'sí' a la independència ja és majoritari, i s'ha mostrat convençuda que a mida que s'acosti el 9 de novembre, data de la consulta, el moviment sobiranista guanyarà més adeptes i aquest 'sí' "serà cada vegada més majoritari".

Rovira ha dit que portar la consulta al Congrés perquè el govern espanyol delegui a la Generalitat la potestat de celebrar-la és "la darrera vegada" que Catalunya reclama votar, i ha advertit que si l'Estat persisteix en la seva negativa la celebració del referèndum, seguirà endavant.

Tot i que en cap moment ha parlat d'eleccions anticipades com alternativa a la consulta, ha dit que si l'Estat fa inviables els marcs legals espanyols i catalans -la llei de consultes no refrendàries- queda encara "molt camí per recórrer" perquè els catalans es pronunciïn.

Per a ERC la Constitució no és el límit a les seves aspiracions, ja que per sobre està la Llei Fonamental: "També hi ha dret, democràcia, legalitat i legitimitat", i els republicans estan disposats a emparar-se en la Carta de les Nacions Unides per reclamar el dret a vot.

"Els Estats no poden segrestar la sobirania. Si ells -el govern espanyol- al·leguen l'article 1.2 de la Constitució per dir que la consulta és impossible, nosaltres al·legarem la Carta de les Nacions Unides que diu que la sobirania rau en els pobles", ha tancat.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 14des13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 17Dec13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.