Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

14des13


L'efecte dominó d'un acord vital


L'acord sobre la pregunta és una fita històrica pel que significa per al futur del país, però també per allò que representa en la gestió de la quotidianitat parlamentària, que en aquesta legislatura té una doble marxa difícil de conjuminar, la del procés sobiranista i la de la governació del dia a dia. No són, naturalment, vies separades, sinó que es condicionen. En aquest sentit, la falta d'acord sobre la consulta feia perillar l'estabilitat interior que durant un any ha evitat convertir la cambra catalana en un escenari de lluites intestines que hauria fet salivar Madrid.

Conceptes com ara cohesió, consens i sentit d'estat, fins fa pocs mesos poc freqüents en la política catalana, sembla que s'estan visualitzant amb una naturalitat que permet veure asseguts de costat al voltant d'una taula el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el líder parlamentari de la CUP, David Fernández, que probablement continuaran discrepant profundament però que saben que han de conservar un mínim d'entesa per no contravenir la voluntat de la ciutadania. La resolució del tema de la pregunta també sembla obrir alguna porta en les relacions entre CiU i ERC que caldrà veure com evolucionen. En general, no cal pecar d'optimisme perquè s'acosta un any molt dur, però hi ha motius per pensar que el procés és presidit pel seny.

La victòria catalana depèn de preservar i mantenir aquesta exemplar mostra de tarannà democràtic i de respecte a la voluntat popular. Contra això, l'Espanya políticament obtusa i intransigent, com va dir el seu il·lustre intel·lectual Unamuno, podrà vèncer, però no convèncer. I vèncer sense convèncer és molt difícil en democràcia.

[Font: El Punt Avui, Opinió, Barcelona, 14des13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 17Dec13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.