Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

12sep12


Més d'un milió i mig de persones col·lapsen Barcelona per demanar la independència de Catalunya


Més d'un milió i mig de persones i milers i milers d'estelades van prendre ahir els carrers de Barcelona en una manifestació històrica per demanar la independència de Catalunya. Va ser una marxa pacífica, intergeneracional i molt familiar. Ara l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que es veu legitimada per un gran suport ciutadà, demana al govern que mogui fitxa i iniciï el rumb cap a l'estat propi. Que "escolti" la veu del poble. El president de la Generalitat, Artur Mas, els rebrà avui o demà.

La manifestació havia de començar a les sis de la tarda, però ho va fer molt abans. Al migdia ja hi havia força ambient al centre de Barcelona amb una munió de persones vingudes d'arreu dels Països Catalans. I des de primera hora de la tarda el passeig de Gràcia, Gran Via i els carrers adjacents es van omplir a vessar. Un mar de gent que anava amunt i avall. Alguns havien vingut amb els més de 1.100 busos habilitats, altres amb vehicle particular, altres amb transport públic, altres amb trens. La immensa majoria amb estelades, que van guanyar per golejada les senyeres. Era una marxa independentista i s'havia de notar. De consignes sobiranistes també n'hi havia de tot tipus. Per triar i remenar. Un exemple. Un avi i la néta. L'home, amb una pancarta que deia: "Vull que la Beth visqui en un país en llibertat". I la nena amb un altre lema: "I vull que el meu avi ho vegi".

Això sí, de reivindicacions a favor del pacte fiscal no se'n va poder veure gairebé cap. Més aviat al contrari. Gent que reclamava que el concert econòmic es guardés en un calaix i que es fes un pas endavant cap a l'estat propi. Enmig d'aquesta superlativa concentració, la capçalera es va veure engolida pels manifestants, que també van anar ocupant la Via Laietana abans de les sis de la tarda. L'aglomeració va arribar fins al passeig de Gràcia amb Diagonal i els carrers del voltant. Una marea humana per la llibertat.

Moltes persones, en veure que la mobilitat era impossible, van optar per anar directament a l'escenari que hi havia muntat a tocar del parc de la Ciutadella, última etapa del recorregut. La capçalera, amb dirigents de l'ANC i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), amb prou feines es va poder moure. A dos quarts de deu de la nit arribaven al final de tot.

Una comitiva de l'ANC i l'AMI sí que es va poder escapar de la multitud per anar fins al Parlament i entregar a la presidenta, Núria de Gispert, el manifest de l'ANC i una carta dels alcaldes per reclamar que Catalunya es converteixi en un nou estat d'Europa. Moment que la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va aprofitar per instar els parlamentaris a fer mans i mànigues per treballar per a la sobirania plena de Catalunya.

L'esperança verda

Un dels moments més significatius va ser la marea verda, les votacions que van fer els manifestants a favor de la secessió de Catalunya. Un acte polític que es va celebrar a pocs metres de la delegació del govern espanyol, que algú va rebatejar amb una gran pancarta com a "Ambaixada espanyola". Precisament la delegació va intentar rebaixar el souflé i va xifrar el nombre d'assistents en 600.000 persones. La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra van elevar la xifra fins a 1,5 milions.

El govern també es va bolcar en l'acte, tot i que Artur Mas, tal com estava previst, no hi va ser. Tots els consellers, excepte Felip Puig, que coordinava l'operació policial, i Pilar Fernández Bozal van anar amb la comitiva de CiU, en què també hi havia Jordi Pujol, Xavier Trias i la dona de Mas,

Helena Rakosnik.

A l'espera de la reacció d'Artur Mas

La demostració de força de l'independentisme ciutadà constatada ahir pels carrers de la capital del país no es descarta que comporti conseqüències imminents en la política catalana. La compareixença prevista per aquest matí del president de la Generalitat podria aclarir algunes incògnites, per bé que tot fa pensar que, al marge de la negociació del pacte fiscal, en les setmanes vinents el full de ruta governamental i de CiU experimentarà una acceleració. La creació de la hisenda pròpia o la convocatòria d'una consulta ciutadana podrien estar sobre la taula.

[Source: El Punto Avui, Barcelona, 12sep12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Sep12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.