Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

27des13


Rubalcaba es burla de l'última ocurrència dels socialistes catalans


El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha desmarcat aquest divendres de l'última ocurrència del PSC de dur a terme una reforma-exprés de la Constitució espanyola per blindar l'encaix català i evitar la consulta, proposada aquest dijous per Maurici Lucena. Per a Rubalcaba, "de reformes de la Constitució només n'hi ha una, i és la que vam aprovar a Granada", ha dit de manera taxativa, assegurant que ni té coneixement de l'última proposta dels socialistes catalans.

El portaveu dels socialistes al Parlament, Maurici Lucena, havia proposat aquest dijous aprovar un pedaç a la Constitució per aturar la consulta, que servís per dur a terme "una redefinició singular i específica de l'encaix de Catalunya a Espanya immediata i que serveixi de pas previ a la reforma constitucional del PSOE".

Rubalcaba, doncs, només té com a far la conferència de Granada del juliol, en què el PSC i el PSOE van apostar per una reforma de la Constitució i la defensa del federalisme. De fet, Rubalcaba ha fet broma amb la periodista que li ha formulat la pregunta, que també li ha resumit el pla del PSC. "Li agraeixo que em llegeixi les propostes del meu partit", ha dit, felicitant-la tot seguit per la síntesi aconseguida: "Si m'ho hagués traslladat un company del partit, segur que ho hauria fet més llarg."

Lucena va explicar dijous que Navarro es reuniria aviat amb Rubalcaba i que li proposaria una drecera per facilitar l'encaix català a Espanya, com a pas previ a l'objectiu de reformar la Constitució, que els socialistes catalans veuen que va per llarg. En síntesi, consistiria en regular la singularitat de Catalunya i blindar-ne les competències, incloent una nova disposició addicional a la Carta Magna.

Lucena veu Rajoy sumant-se a la proposta

En una entrevista a l'ACN, Lucena va proposar "una redefinició singular i específica de l'encaix de Catalunya a Espanya immediata i que serveixi de pas previ a la reforma constitucional del PSOE". Aquesta mena de "pedaç" per evitar l'enfrontament institucional passaria pel ja famós blindatge de competències, com ara llengua i cultura, i abordar de manera definitiva el finançament. "sense perdre de vista la gran reforma federal per a tota Espanya, en els propers mesos haurem de buscar una solució per a Catalunya a més curt termini", apuntava Lucena.

De fet, pel PSC només caldria una "revisió jurídica de la Constitució bastant limitada", i permetria impulsar reformes que "facin un reconeixement de la singularitat nacional de Catalunya, blindin competències en matèria lingüística i cultural, i facin un pas més en l'augment de l'autonomia financera aplicant el principi d'ordinalitat i sobretot més autonomia en els ingressos per a la Generalitat".

Lucena fins i tot assegurava que era "molt probable" que en els propers mesos "Rajoy, convidat pels socialistes, plantegi una alternativa per a la redefinició de l'encaix de Catalunya a Espanya".

[Font: Nació digital, Barcelona, 27des13]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 30Dec13 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.