Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

13sep12


Mas diu a Madrid: "Catalunya necessita un Estat"


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fet aquest dijous al matí una conferència a Madrid, dos dies després de la gran manifestació de la Diada. Durant la seva intervenció, Mas ha assegurat que "durant dècades" el projecte de Catalunya va ser "intentar transformar l'estat per millorar-lo i considerar-lo nostre" però "no ho hem aconseguit". "Catalunya necessita un estat, és el clamor de la gent al carrer", ha afirmat.

"Després de 30 anys de col·laboració màxima perquè l'Estat espanyol fos el nostre estat", el poble català ha dit "prou" i demana engegar un nou projecte, ha explicat en el Fòrum Nueva Economía. Mas ha remarcat que es pot sortir al carrer "per moltes raons, per les retallades", però ha remarcat que "les pancartes no anaven per aquí", sinó que el poble català ha demanat "formular un projecte nou" de país. "Hi ha un mandat del carrer, de la població, i no es pot ignorar", ha afirmat.

Mas ha preguntat si "Espanya pot acceptar que Catalunya és una nació" i ha afirmat que si la resposta és negativa, les coses no es podran resoldre i caldrà arreglar el conflicte de forma pacífica però sota el paraigua d'Europa.

A més, en el torn de preguntes, Mas ha llançat una proposta. Si des de Madrid hi ha el debat de si Catalunya és o no nació, "provem de fer consultes autoritzades per part de les institucions de l'Estat i demanem l'opinió del poble català". Des d'Espanya "mai s'ha reconegut que Catalunya és una nació", ha afirmat.

Dèficit i pacte fiscal

Mas ha fet una conferència molt pedagògica a Madrid en què ha parlat del dèficit fiscal de 16.000 milions que ha obligat la Generalitat a demanar 5 milions per poder "pagar deutes acumulats". "No té cap sentit", ha assegurat, tot explicant que el principal objectiu del govern és aconseguir el pacte fiscal. Una millora del finançament per a Catalunya que, ha recordat, no vol trencar "amb la solidaritat" tot i que ha considerat que "caldria revisar-ne" les quotes i "reduir" l'aportació. "Sortiríem del règim de la Lofca, que no seria inconstitucional, sinó un problema de voluntat política", ha assegurat.

Fatiga mútua

Mas ha destacat la sensació de fatiga mútua entre Catalunya i Espanya. "Catalunya s'ha cansat de no poder progressar dins l'Estat i Espanya es cansa de la forma de fer de Catalunya", ha afirmat. La sensació des de Catalunya és que aporta molt a Espanya fins i tot "massa", rep poc i,a més, "ningú l'entén" i des d'Espanya, la sensació és que "Catalunya sempre demana i sempre es queixa".

Mas considera que aquesta sensació ha fet que la desafecció a Catalunya "ha anat a més" i la manifestació de l'Onze de Setembre en va ser una prova. Mas ha recordat que la protesta va ser multitudinària, una cinquena part de la població. Seria "en proporció"com si nou milions de persones a Espanya es manifestessin a Madrid. "No ha estat un fogot d'estiu", ha remarcat.

Eleccions anticipades

El president català ha assegurat que no té la intenció d'avançar les eleccions, però que tot dependrà dels esdeveniments futurs. "Si el pacte fiscal no avançar", per exemple, segurament "provocaria un avançament electoral".

[Source: El Punt Avui, Madrid, 13sep12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 14Sep12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.