Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

09gen14


Homs veu Rajoy «decebut» perquè volia un «no» de Barroso


El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha opinat aquest dijous que la resposta del president de la Comissió Europea ha "decebut" el govern espanyol perquè aquest "pressiona perquè d'una manera explícita" diguin 'no' a Catalunya, "i un no com una casa de pagès". En declaracions a TV3, Homs ha constatat que José Manuel Durao Barroso "es rentar les mans" i respon "ni sí, ni no, ni tot el contrari". El conseller ha constatat que la qüestió catalana està en l'agenda internacional, i ha afegit que "ningú amb dos dits de front pot sostenir que és un assumpte intern". Homs també ha replicat al ministre d'Afers Exteriors que el que és "altament perillós" és no deixar votar.

Homs ha remarcat que la rapida en la resposta de Barroso també demostra que el tema català "està en l'agenda internacional". "Fa quatre dies el president de la Generalitat no escrivia als governs del món, no hi havia aquesta interacció, i no estàvem a la premsa internacional de manera contínua", ha argumentat.

El també portaveu del Govern ha assegurat que l'executiu espanyol ha quedat "decebut" per aquesta resposta, on el que fa Barroso, al seu parer, és "rentar-se les mans". En canvi, ha afegit, la Generalitat no ho està de decebuda perquè és el que esperaven. De fet, ha apuntat que el propòsit de les cartes que va enviar el president Mas era informar.

La solució dependrà d'un procés polític

En tot cas, ha recordat que el mateix eurodiputat de CiU Ramon Tremosa remarcava dimecres que ell mateix havia rebut com a mínim tres respostes diferents de la CE, el que demostra que la posició final "dependrà d'un procés polític". En tot cas, Catalunya està ara lluitant per poder votar, i ha dit que entendria perfectament que el govern espanyol fes "campanya pel 'no'", com ja de fet està fent, però no que no permeti la consulta.

També ha aprofitat per replicar al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que dimecres va avisar que és "altament perillós" demanar l'impossible. Homs hi ha coincidit però li ha donat la volta a la frase per assegurar que el que és "altament perillós" és no deixar votar. "El que no es pot demanar en un sistema democràtic és que no es voti, i el que és especialment greu és que se'ns digui que votar divideix", ha defensat.

Homs ha considerat les paraules de Margallo un "error d'apreciació" i ha lamentat que hagi anat "enrere com els crancs", perquè fa un any parlava d'un gran pacte amb Catalunya i ara, ha dit, ni tan sols hi ha diàleg sobre la consulta.

La consulta al Congrés el proper trimestre

El portaveu del Govern ha augurat que la consulta podrà votar-se al Congrés el proper trimestre, i ha insistit que espera un canvi de posició de l'executiu espanyol perquè impedir la democràcia "no és sostenible en el temps". "Els que s'inquieten per la democràcia no són demòcrates", ha avisat.

Sobre el PSC, Homs veu "sorprenent" que votin en contra d'una qüestió que forma part del programa dels socialistes, i ha recordat que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va anunciar fa un any que s'abstindrien en tot el que feia referència al procés.

[Font: Nació Digital, Barcelona, 09ene14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 10Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.