Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

08gen14


El Govern recorda que el procés català no té precedents a la UE


El Govern valora positivament la rapidesa amb què el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha respost la carta que li havia enviat el president de la Generalitat, Artur Mas, i ho veu com una demostració que el procés català és important també per a Europa. L'executiu català no vol replicar directament el contingut de la carta de Barroso i es limita a recordar que ja coneixia quina és la posició oficial de la CE. A més, fonts del Govern recorden que l'objectiu de la carta era informar de la "transcendència de l'acord" sobre la data i la pregunta de la consulta i reiteren que el cas català no té precedents a Europa.

Fonts de l'executiu català asseguren que no es plantegen fer una replica a la carta del president Barroso i recorden que Mas va enviar la carta al president de la CE amb l'objectiu d'explicar-li l'acord sobre la concreció de la consulta i no amb l'ànim d'obtenir resposta. A més, en referència a si una Catalunya independent formaria part de la UE, aquestes mateixes fonts insisteixen que no hi ha precedents d'un cas com el català i que, per tant, tampoc hi ha preceptes legals directes que emanin dels Tractas de la UE. "Hi ha opinions de tota mena al respecte entre gent altament experta, com l'informe del Parlament britànic sobre la independència d'Escòcia", afegeixen.

En aquest sentit, insisteixen que els tractats de la UE no fan cap referència sobre què passaria en cas que una part d'un estat membre se separi de l'estat matriu. Per aquest motiu, fonts de l'executiu emmarquen la continuïtat de Catalunya a la UE a una "decisió política" en mans dels governs de tots els estats membres de la UE que s'haurà abordar "quan s'escaigui". Finalment, refermen que Catalunya s'ha compromès a un procés "pacífic, democràtic, transparent i que es fonamenta en els principis i valors que ha inspirat la UE".

[Font: Nació Digital, Barcelona, 08ene14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 10Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.