Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12gen14


Augmenta la pressió al PSC perquè no es despengi de la consulta


Democristians, republicans i ecosocialistes han fet una crida aquest diumenge als socialistes catalans perquè no es despengin de la defensa del dret a decidir, i donin suport al Parlament i al Congrés a la demanda perquè l'Estat transfereixi a la Generalitat la competència per convocar referèndums. Així, el president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ha demanat al PSC i al seu líder, Pere Navarro, que dijous donin el seu suport al Parlament per tal que es faci efectiva la petició al Congrés de traspassar a Catalunya les competències per celebrar referèndums, a través de l'article 150.2 de la Constitució.

En la mateixa línia, el vicesecretari general d'ERC, Oriol Amorós, ha reclamat al PSC "sumar-se a la majoria demòcrata" que aquest dijous en un ple monogràfic al Parlament debatran i votaran la proposta de petició al Congrés. "El PSC és un partit de llarga trajectòria democràtica" i per això li demanen que s'alineï amb CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, que van demanar la convocatòria d'aquest ple. El plenari de dijous demostrarà, per Amorós, que és "mentida" que no hi hagi una fórmula legal per votar en una consulta el futur polític de Catalunya.

"Que el PSC se sumi a la majoria demòcrata, perquè els catalans puguin votar democràticament i decidir el seu futur amb llibertat". Segons Amorós, "ningú pot dir que la votació implica estar a favor de la independència sinó que els catalans decideixin el seu futur, demanem que tothom reflexioni i que se sumin als demòcrates perquè els catalans puguin votar", ha afegit. El dirigent republicà, a més, creu que és "normal" que els catalans commemorin els actes del Tricentenari, ja que es recorda que els actes rememoren que el país va "perdre una sèrie de llibertats". És una commemoració "que suma" i per això no acaba d'entendre que no hi haguessin representants de la direcció del PSC. "Hi haurien de ser tots els partits demòcrates com haurien de ser al Parlament demanat una via legal per votar", ha assegurat.

Per la seva part, la coordinadora nacional d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), Dolors Camats, ha demanat la implicació dels polítics que han "han fet esforços entorn la consulta", de cara al debat de dijous. Un missatge que ha llençat aquest diumenge directament al primer secretari del PSC, Pere Navarro, a qui reclama la seva col·laboració "no per demanar als seus diputats que votin que no" sinó per convèncer a PSOE i PP. Dit això, Camats també ha comentat la sospita que CiU vulgui ocultar amb el debat de la consulta l'aprovació dels pressupostos. Per això, avisa als nacionalistes i ERC que "no s'hi val fer aquest debat a corre cuita i votant a última hora de divendres" i que ajuntar els dos aspectes seria "una estafa".

Coincidint amb l'inici del nou curs polític, la portaveu d'ICV-EUiA ha ressaltat la importància del 2014 tant en matèria nacional com social. En aquest sentit, Camats ha destacat que aquest any és decisiu perquè s'assoleixi una "societat igualitària" o bé que es produeixi un augment de les desigualtats.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 12ene14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 13Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.