Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12gen14


Suïssa, un referent per a una futur estat català independent


L'Holanda del Sud d'Europa, un Massachusetts mediterrani o per què no.... una Suïssa de caràcter llatí. Així ho van explicar membres de l'Assemblea Exterior a Suïssa de l'Assemblea Nacional Catalana en un cicle de xerrades que s'estan celebrant en el marc del projecte "El país que volem". Una iniciativa que busca conèixer referents internacionals i per debatre públicament sobre com organitzar el país l'endemà de l'autodeterminació

Segons els representants "helvètics" de l'ANC conèixer Suïssa a fons proporciona "un punt de partida per a imaginar una Catalunya que funcioni millor que l'actual". L'exemple de la Confederació Helvètica, una república que té el doble de renda de Catalunya, és per l'ANC un model "d'inspiració".

Un sistema a seguir

Una inspiració generada tant pel sistema polític i administratiu com pel sistema econòmic, molt competitiu i eficient. Fins i tot, algunes dades aguanten la comparació amb Catalunya, com és el cas de les exportacions: Suïssa exporta el 35% del PIB, una xifra similar a l'economia catalana.

Pel que fa a l'administració política, els representants de l'ANC lloen el sistema polític suís com a "participatiu i descentralitzat, en el qual el polític no és professional". "El país dels referèndums, de l'exèrcit discret i eficaç, de l'eficiència administrativa, transparència pública i descentralització seria un model a seguir", apunten des d'aquesta assemblea internacional que destaquen Suïssa com l'estat que té menys pobresa infantil a Europa, un 6'8%, i amb un 99% del sistema educatiu públic, gratuït i de qualitat.

La UE?

Sobre la polèmica de la continuïtat o no d'una Catalunya independent a la Unió Europea, l'ANC a Suïssa recorda que un 77% dels suïssos van preferir més acords bilaterals amb Brussel·les que no pas entrar en l'entramat comunitari. De fet, no van entrar a l'ONU fins el 2002.

[Font: Par Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 12ene14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 15Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.