Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

19gen14


Tensions al socialisme osonenc


El trencament que ha patit el grup socialista al Parlament en la votació sobre la consulta ha estat rebut amb reaccions diverses i força tímides pel socialisme osonenc. El PSC Osona ha convocat una reunió de l'executiva per al proper dimecres, on es valorarà la situació. No s'espera cap terrabastall, segons es desprèn de les breus declaracions a Osona.com del secretari general comarcal, Sergi Vilamala, que sempre s'ha mostrat molt proper a les posicions de Pere Navarro: "No hi ha cap problema. Es vol fer notícia on no n'hi ha. El que va passar ahir només demostra la pluralitat i la diversitat del partit".

Tampoc ha estat excessivament crític el regidor i portaveu del PSC a l'Ajuntament de Vic, Jacint Raurell, que no ha amagat mai el seu vessant catalanista. En un article publicat a Osona.com , tan sols unes hores més tard de la polèmica decisió, Raurell lamenta que, "donada la intranscendència pràctica de la resolució", el PSC no hagi deixat "votar lliurement a cadascun dels diputats socialistes i prefereixi escenificar la trencadissa i la probable sanció als 'dissidents'". Tot i la queixa, el socialista honora la decisió presa pels diputats díscols i confia que la unitat del partit no es trencarà.

No és de la mateixa opinió la seva companya d'escó al consistori vigatà. Mari Moyano, regidora socialista de l'Ajuntament de Vic, s'està plantejant seriosament desvincular-se el partit, una decisió que prendrà després d'una reunió amb l'executiva local, segons ha avançat a Osona.com. Moyano, una independentista declarada, divergeix de les declaracions de Vilamala: "Al PSC no hi ha diversitat ni democràcia. S'ha d'acatar el que diu el president. Això no és normal".

En la mateixa línea, Albert Serra, portaveu del grup municipal IPR-PSC a l'Ajuntament de Roda de Ter i membre de l'executiva comarcal del PSC, admet que, tot i que no està decidit, la seva formació es planteja desvincular-se del PSC, sobretot de cara a les properes eleccions municipals. De fet, IPR ja va votar fa uns dies a favor de la consulta al consistori rodenc. A Serra se li va proposar fa uns mesos ocupar el càrrec de conseller pel PSC al Consell Comarcal d'Osona i el va rebutjar.

Les tensions i els dubtes que està provocant en els socialistes osonencs el procés sobiranista i l'estratègia emprada per la direcció nacional no són noves. Els tres regidors del PSC a l'Ajuntament de Manlleu, Fina Sala, Josep Colomer i Rafa Cuenca, van renunciar fa uns mesos al grup socialista i van passar a ser regidors no adscrits.

Una nova formació socialista?

En l'àmbit nacional, les reaccions no s'han fet esperar. De moment, 122 destacats militants del PSC han signat un document en el qual a més d'avalar el vot en favor de demanar la competència per celebrar referèndums fan una crida a configurar una nova formació socialista per acollir aquells que se sentin orfes d'una "alternativa catalana d'esquerres".

El document, al que ha tingut accès Nació Digital, està signat per històrics del socialisme com ara Quim Nadal, Antoni Castells, Joan Castells, Montserrat Tura, Maria Badia o Toni Comín. El text se suporta en "tres pilars": el primer és que "l'esgotament del pacte constitucional fa del tot necessari revisar les relacions entre Catalunya i l'Estat; el segon, que l'opció de la independència pot ser una sortida però no necessàriament l'única possible a la crisi actual; i el tercer, que oposar-se a la possibilitat de que el poble de Catalunya es pugui pronunciar en un o altre sentit, és una postura inacceptable i antidemocràtica".

El document clou les seves dues planes emeten una crida a tots aquells que defensin aquests tres pilars que "es disposin també a treballar, a mitjà termini, pel redreçament de l'espai socialista, per la construcció d'una alternativa catalana d'esquerres, capaç de donar la resposta deguda a l'actual involució democràtica, econòmica i social, i de posar Catalunya a l'avançada de la lluita per la llibertat, la justícia i el progrés".

[Font: Nació digital, Barcelona, 19gen14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 20Jan14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.