Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

19sep12


Mas replica a Rajoy que Catalunya "farà el seu camí passi el que passi" amb el pacte fiscal


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat al president espanyol, Mariano Rajoy, que Catalunya "farà el seu camí passi el que passi", tot reiterant que construirà la seva hisenda pròpia encara que no hi hagi acord pel pacte fiscal. Durant la signatura del conveni marc entre l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions, "embrió de la hisenda pròpia", Mas ha dit que espera que Rajoy l'escolti atentament en la seva reunió d'aquest dijous i que ho faci sense prejudicis". "Veient en la nostra proposta una solució més que un problema", ha afegit.

"L'embrió" de la futura hisenda pròpia és un conveni en matèria de gestió tributària i lluita contra el frau fiscal. "Això és un primer pas, que es deriva d'un pacte fiscal que intentarem que surti endavant per la via de l'acord. Però si no pot ser, Catalunya ha de fer el seu camí, no pot renunciar al seu present ni al seu futur, passi el que passi", ha proclamat Mas en un acte al qual ha volgut donar un caire "simbòlic i solemne".

Les declaracions de Mas proclamant un "camí propi" per a Catalunya "passi el que passi" arriben la vigília de la seva reunió amb el president del Govern, Mariano Rajoy, a La Moncloa per abordar el pacte fiscal i unes hores després que Rajoy hagi dit al Congrés que respondrà a les reivindicacions secessionistes amb "la Constitució i les lleis".

Mas ha volgut precisar que el conveni signat avui a Palau "no va contra ningú" sinó que és un acte de "suma", davant les reaccions que s'estan produint per les reivindicacions sobiranistes de Catalunya.

"Les reaccions que ja hi està havent intenten introduir por, amenaces, barallar-nos, però en canvi la nostra actitud és positiva i de construcció. No considerem ningú enemic i voldríem no considerar-los ni adversaris, però volem construir el nostre projecte de país, i avui també estem fent això", ha subratllat el president català.

Així doncs, a la reunió de demà amb Rajoy, Mas intentarà "com a mínim" defensar i argumentar que el pacte fiscal "no és un problema" sinó que forma part "d'una possible solució" en el marc del debat sobre l'encaix de Catalunya a Espanya.

Per a Mas, el conveni signat avui té dues lectures: una a curt termini, per millorar la gestió del dia a dia "amb els instruments dels quals disposa Catalunya de moment", i una altra que va més lluny, en la línia que Catalunya "vagi creant les seves pròpies estructures d'Estat", un "horitzó no només dels pròxims mesos sinó una mica més enllà".

En aquest sentit, Mas ha indicat que la Generalitat "anava i va coixa" en l'àmbit tributari, on la presència de l'administració central "es fa notar molt", en contraposició amb la llista "d'estructures d'Estat" que la Generalitat ha culminat els últims trenta anys: "la televisió i la ràdio públiques de Catalunya, una escola i una universitat catalana i una policia pròpia", ha enumerat.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 19sep12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 20Sep12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.