Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

09abr14


La premsa internacional avisa que el procés continua tot i el no del Congrés


Les successives pantalles que va superant el procés català continuen captant l'atenció de les principals capçaleres mundials, que aquest dimecres informen a bastament del rebuig del Congrés espanyol a cedir els poders per celebrar una consulta a Catalunya, però avisen que el president català, Artur Mas, seguirà endavant. L'econòmic Financial Times publica, a la seva edició impresa, que les aspiracions catalanes van rebre un "revés", però tot seguit assegura que "no sembla que aquest 'no' sigui vist com un final del camí a Barcelona". El nord-americà The New York Times publica un teletip de Reuters que titula 'El líder català diu que el rebuig del parlament no aturarà el referèndum'. Així mateix, el corresponsal de The Wall Street Journal a Madrid, Matt Moffett, assegura que el rebuig de Madrid "és improbable que freni el moviment secessionista".

L'agència internacional de notícies Reuters publica un teletip que ja han difós mitjans com The New York Times on assegura que Mas ha dit que tirarà endavant els seus plans d'un referèndum "després que el parlament espanyol majoritàriament rebutgés la petició". La informació destaca que el debat a Madrid ha durat "set hores" i que "tot i el fort suport pel moviment separatista" a Catalunya, han votat en contra de la proposta 299 diputats.

La notícia publicada al NYT destaca que el Parlament "va enviar la iniciativa al legislador nacional el gener per demanar permís per fer el referèndum" però que aquesta s'ha tombat. El teletip recull les paraules d'Artur Mas, que ha dit que "alguns voldrien que això fos el final" però "no ho és". Reuters destaca que Mas intentarà buscar una manera legal per tirar endavant la consulta i que els diputats catalans no poden "aturar" el procés perquè ja ha despertat moltes expectatives a Catalunya.

Pel teletip d'aquesta agència internacional, la reivindicació catalana és "un gran maldecap per a Rajoy, que lluita contra l'elevat atur i les cicatrius d'una profunda recessió". La informació assegura que el govern espanyol vol "utilitzar els tribunals" per aturar la consulta, però remarca que segons Artur Mas "si no és vinculant, hauria de ser legal". Reuters prediu que, com que el president català no vol vulnerar la llei, "si la consulta es prohibeix als tribunals, utilitzarà les properes eleccions, previstes pel 2016, com un vot plebiscit".

L'article publicat pel The New York Times cita el suport recent del president de la farmacèutica Grífols al president Artur Mas, tot i que afirma que la majoria dels empresaris prefereixen ser "cautelosos" i no posicionar-se sobre la independència. Segons l'agència internacional, que cita analistes polítics, el procés "probablement acabarà amb algun tipus de negociació entre Catalunya i Espanya per a més poders fiscals" perquè "la Unió Europea dóna suport al govern espanyol". Per Reuters, "Rajoy espera que el pas del temps" li pot anar bé i que amb la recuperació econòmica la reivindicació independentista "es refredarà".

Madrid "difícilment frenarà el moviment secessionista"

Per la seva banda, el també nord-americà 'The Wall Street Journal' publica una peça del seu corresponsal on avisa que el rebuig de Madrid "difícilment frenarà el moviment secessionista". L'article assegura que Mariano Rajoy critica la consulta amb "arguments legals" però també està utilitzant el "múscul diplomàtic del govern per evitar que la campanya independentista aconsegueixi adhesions internacionals".

L'article cita Andrew Dowling, especialista en història catalana i espanyola de la Universitat de Cardiff, que assegura que si es tenen en compte les "cinc fases del dol" ara "Espanya està en la fase de negació". El text també analitza, a través dels comentaris de la popular Andrea Levy, l'actitud "calmada" de Rajoy davant de les grans crisis. El text del The Wall Street Journal remarca que l'oposició de Rajoy a l'Estatut del 2006 "fa més difícil qualsevol solució negociada" perquè "molts catalans mai li han perdonat que liderés aquella batalla".

[Font: Nació Digital, Barcelona, 09abr14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 09Apr14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.