Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

09abr14


Pantalla passada


Cap sorpresa. De fet, tothom sabia el final. Fins i tot, la magnitud del que alguns consideren una derrota, i del que altres consideren un tràngol, que agradés o no, s'havia de superar. El Congrés espanyol ha dit que "no" amb totes les de la llei al Parlament de Catalunya en la seva proposta de demanar la competència per celebrar referèndums i poder celebrar la consulta sobiranista del 9-N.

Així, Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera, els tres escollits per defensar la demanda catalana, han pronunciat un discurs assenyat, coherent i basat en el sentit democràtic de la petició. Han contestat un examen del qual sabien la nota abans de començar.

299 vots en contra, 47 a favor i una abstenció han posat negre sobre blanc la realitat d'un Estat que, ateses les intervencions, no entén el que passa a Catalunya, i el que és més greu, que fa la sensació que no en té la necessitat d'entendre-ho. PSOE, PP, UPyD, Foro Asturias i UPN han tancat files per carregar contra proposta catalana però sense cap contrapartida de negociació, només el recordatori que una Catalunya independent no va enlloc i que si algú vol canviar alguna cosa que reformi la Constitució.

"Demani'm una altra cosa", ha dit Mariano Rajoy que s'ha tancat en banda a negociar res que passi per les urnes. Per la seva banda, Alfredo Pérez Rubalcaba ha deixat clar que ell a més de parlar pel PSOE parlava pel PSC per aclarir que "no reconeix el dret a l'autodeterminació" i que, com a molt, està disposat a parlar una vaporosa reforma federal que ni ha aclarit, ni ha explicat.

Discursos de to suau, però amb una agressivitat semàntica abrupta, dura i contundent, que en algun cas ha fregat el pal no només de la correcció sinó de la infàmia. -Rosa Díez ha assegurat que a "Catalunya hi ha opressió contra els no nacionalistes" amb una impunitat només aturada per la rèplica escairada del portaveu de Jordi Turull-. Finalment, l'Estat de les minories -Izquierda Plural, PNB, BNG, Geroa Bai, ERC, Nueva Canarias i Amaiur- han fet costat a la demanda catalana.

La conclusió ja l'han advertida abans, durant i després del debat: el que s'ha debatut avui només era una via de cinc. Per tant, pantalla passada. "Aquí no s'acaba res", han apuntat Turull, Rovira i Herrera. Una afirmació que ha reblat el president de la Generalitat, Artur Mas, que des de la sala Gòtica de Palau ha deixat clar que tampoc no s'arronsa. D'aquí al 9N encara queden dies. Una porta s'ha tancat. De fet, mai ningú l'havia oberta, només algú l'havia picada.

[Font: Nació Digital, Barcelona, 09abr14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 09Apr14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.