Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

25sep12


Mas: "He decidit dissoldre el Parlament i convocar eleccions el 25 de novembre"


"En moments excepcionals, decisions excepcionals". Així ha resumit el president de la Generalitat, Artur Mas, la seva decisió de convocar eleccions anticipades per al pròxim 25 de novembre. El president ha assegurat que després de la multitudinària manifestació de l'Onze de Setembre, de la negativa de Mariano Rajoy al pacte fiscal i d'una "reflexió personal" d'aquests últims dies, "he decidit dissoldre el Parlament i convocar eleccions per al pròxim 25 de novembre".

Després de la reunió de Mariano Rajoy, dijous 20 de setembre, Mas va explicar que volia escoltar els partits del Parlament abans de prendre cap decisió. Aquest dimarts, però, el president ha anunciat la convocatòria d'eleccions a l'inici del seu discurs. "He preferit comunicar-ho en el marc solemne del Parlament", el primer dia del debat de política general i sabent que l'anunci, segons ha dit, pot alterar i modificar el debat parlamentari, que s'allargarà fins dijous.

Per Mas, cal interpretar el moviment que va representar la manifestació de la Diada, en què hi va haver 1,5 milions de persones. "Em pertoca fer aquesta interpretació del que està passant. Cal traduir en accions concretes el que està passant. Cal decidir". "Cal jugar-se-la", per sobre d'aspiracions personal i de partit.

Mas ha fet una crida a la població perquè el clam de la manifestació de l'Onze de Setembre es traslladi a les urnes el pròxim 25 de novembre. "La veu s'ha de traslladar a les urnes", ha afirmat. "És el poble de Catalunya qui ha de decidir qui l'ha de representar", amb quina força i amb quina legitimitat per fer el camí cap a l'estat propi.

Tres raons

Mas ha explicat els motius que l'han portat a convocar eleccions. El primer, com ja ha dit només començar el discurs, ha estat la gran manifestació de l'Onze de Setembre perquè considera que "la veu del carrer, en ser massiva i potent, s'ha de traslladar a les urnes". Per Mas, el procés cap a l'estat propi, necessita un aval de la ciutadania a les urnes. El president de la Generalitat també ha volgut aclarir per què convoca eleccions i no una consulta. La raó principal és que això representaria un "frau" per part de CiU perquè no estava inclòs en el programa electoral. "Una nova etapa aconsella una nova legitimitat, tan a nivell intern de Catalunya com de cara a Espanya i a la comunitat internacional", ha afirmat

La segona raó que ha esgrimit és la negativa de Rajoy al pacte fiscal. Mas ha retret al PSOE i al PP la negativa a negociar una millora del finançament per a Catalunya, tot assegurant que el temps els farà veure que es van equivocar. Per Mas, la reivindicació del pacte fiscal s'ha vist de Madrid com "un problema" i no com "una solució". "L'argument de que no hi ha diners no serveix perquè no demanàvem diners". "El que no hi ha és voluntat política", ha assegurat.

El tercer i últim motiu que ha explicat, "de tipus personal", és que la combinació de la manifestació més la negativa del pacte fiscal "m'obliguen a ser coherent amb els meus compromisos". "No són moments de comoditats personals", ha assegurat, afirmant que ara és el poble qui ha de decidir.

Abans i després de l'11-S

El president de la Generalitat ha acabat el seu discurs assegurant que durant la reunió a Madrid amb Rajoy, el president espanyol li va proposar portar el pacte fiscal a les Corts. "La resposta va ser no. No estava disposat a passar per un nou viacrucis i una nova humiliació. Aquest cop no votarà el Congrés sinó el poble de Catalunya", ha afirmat.

"Com volen que no hi hagi eleccions després de l'Onze de Setembre? Hi ha un abans i un després de l'Onze de Setembre". Per Mas, seran els resultats dels comicis els que decidiran i evidenciaran si el clam de la Diada és majoritari a Catalunya. "Cal sotmetre's al veredicte de la població", ha insistit.

Mas ha assegurat que "ara és hora d'exercir l'autodeterminació" de manera democràtica. El president creu que ara és hora "de grans majories" i de renuncies personals també. "El Parlament haurà de fer front a una missió històrica, la més complexe i transcendent en 300 anys i la més arriscada, la que té més a guanyar i més a perdre i per això cal escoltar molt bé el poble", ha assegurat.

Renunciar a presentar-se

En aquest moment del discurs i, en relació al reclam d'aquestes "grans majories", Mas considera que cal en moments de confrontació partidista com són les eleccions, cal tenir "un elevat sentit d'estat i altes dons de generositat". "He reflexionat i anuncio que un cop Catalunya hagi assolit els seus objectius nacionals no em tornaré a presentar a les eleccions i espero que sigui en la propera legislatura. Millor en una legislatura que en dues". I és que Mas considera que el president que ha de fer aquest procés d'autodeterminació, ha de tenir una "força especial que només la concedeixen les eleccions".

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 25sep12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 26Sep12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.