Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

26mai14


ERC guanya les eleccions per primer cop des del 1936


Nit històrica a ERC. Els republicans van guanyar ahir unes eleccions a Catalunya després de 78 anys -l'últim cop havia estat el febrer del 1936, amb el Front d'Esquerres- i van obtenir dos eurodiputats. El sorpasso, que ja pronosticaven algunes enquestes, va ser una realitat amb més de 594.000 vots i un 23,67%. Els de Junqueras es van imposar a les quatre capitals de demarcació. Un escenari meritori, tenint en compte que aquest cop es presentaven només amb els exsocialistes de Nova Esquerra Catalana i sense cap soci a la resta de l'Estat espanyol.

Junqueras, que va ser rebut amb crits de "president", va posar la victòria al servei del "país" i el "procés" i va garantir l'"estabilitat institucional" perquè és "imprescindible" per a la celebració del referèndum del 9 de novembre. En aquest mateix sentit, va subratllar que ahir es va cimentar la primera pedra cap a la consulta i es va felicitar perquè la "suma" dels partits compromesos amb el 9-N cada vegada és més important.

El candidat republicà. Josep-Maria Terricabras, també va celebrar la primera posició de les forces sobiranistes -un total del 55,5% de suports- i va remarcar que ell i Ernest Maragall seran els "diputats dels Països Catalans". Maragall, per la seva part, va deixar clar que "avui [per ahir] em sento més socialista i republicà que mai" i va recordar que aquests resultats vénen de lluny, de "Macià i Companys, i també de Pasqual Maragall", que ahir es va acostar fins a l'hotel on ERC celebrava la nit electoral, tal com havia fet en el míting central al pavelló de la Vall d'Hebron. Els militants van contestar amb una sonora ovació.

Ara s'haurà de veure quines conseqüències tindran aquests resultats en les relacions amb CiU i si tornen a sortir veus des de la federació que exigeixen que ERC entri de manera immediata al govern. Fins i tot durant la campanya alguns dirigents republicans havien comentat amb la boca petita que no passava res si perdien, perquè tenien la sensació que CiU no encaixaria gens bé el primer lloc d'ERC.

Eufòria republicana

L'eufòria, però, ahir a l'hotel on els de Junqueras van seguir la nit d'eleccions era total. Tothom celebrava que s'havien convertit en la primera força a Catalunya des de la Segona República. La sensació triomfalista va anar envaint les files republicanes a mesura que passaven les hores i s'anava coneixent que guanyaven en meses de Sant Feliu de Llobregat, Badalona, l'Hospitalet o Manacor, uns feus històricament contraris als interessos independentistes. Al final, ERC es va acabar imposant en ciutats com ara Sabadell, Terrassa, Cerdanyola, Reus, Blanes o Figueres, i va ser segona a Sant Adrià del Besòs o Sant Cugat. Per demarcacions, Barcelona, Girona i Tarragona es van tenyir del groc dels republicans. CiU només va quedar primera a Lleida. A les Balears es van col·locar en cinquena posició amb un 7,26%.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 26mai14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 27May14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.