Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

22jul14


Bloomberg també assenyala el deute espanyol com a via per forçar el 9-N


El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) té clar que el pagament del deute internacional contret pel Regne d'Espanya pot ser un dels factors que desencalli la consulta independentista del 9 de novembre. També ho creia així el president d'ERC, Oriol Junqueras, en una conferència pronunciada a Brussel·les ja al novembre. Però ara també abona aquesta teoria l'agència de notícies internacional Bloomberg. Catalan Separatists Say Debt Investors Can Help Campaign, informa aquest dimarts, donant per bona la tesi que "els líders catalans que reclamen el referèndum d'independència asseguren que els inversors poden forçar Rajoy a cedir".

L'article dóna credit a les reflexions del president d'ERC, Oriol Junqueras: "Amb una majoria de catalans demanant votar el seu futur constitucional, el govern espanyol necessita trobar una via per canalitzar les seves demandes, o arriscar-se a una reacció política negativa que podria sacsejar els mercats."

"El govern espanyol deu un trilió d'euros i algú ha de pagar aquest deute", explica Junqueras a Bloomberg. "No és una bona idea impedir que els catalans votin, i no és bo per als mercats internacionals", emfasitza el republicà.

Bloomberg ressalta que "Escòcia tindrà un referèndum d'independència el 18 de setembre, i els catalans diuen que a ells també se'ls hauria de permetre. No obstant, Rajoy no ha mostrat cap signe de cedir, i intenta mantenir l'estabilitat política en un moment en què Espanya surt d'una depressió econòmica de sis anys"

"El nerviosisme podria venir si Espanya i Catalunya no troben un camí per arribar a un acord", assegura el trader de l'entitat andorrana Morabanc Serafí Rodriguez. "Sempre que no hi hagi un deteriorament violent de la situació o un trencament desordenat, la situació per als inversors es manté sense canvis", afegeix.

Els creditors, els "més interessats en trobar una solució"

Junqueras, l'any passat, ja va avisar: "Potser els que estan més interessats en trobar una solució són els creditors, i no els polítics, perquè l'Estat espanyol l'any passat va tenir un dèficit de més del 10% del seu PIB". "Nosaltres també tenim els nostres instruments", va insinuar.

El CATN, partint de la premissa que els creditors internacionals volen cobrar, aporta tot d'arguments que justifiquen que l'hipotètica República catalana només hauria de pagar la part proporcional del deute espanyol en el cas que aquest facilités les coses al nou país.

"Pel que fa a la transmissió de deutes de l'Estat predecessor amb organitzacions internacionals, en principi no hi hauria la possibilitat de transmetre aquest deute a l'Estat català, al menys fins que aquest sigui considerat part de l'organització com a membre de ple dret", assegura l'organisme.

I és que, si a nivell internacional el que quedi de l'Estat espanyol "és considerat únic hereu i continuador de la personalitat jurídica de l'Estat espanyol", també "hauria de ser l'Estat espanyol qui assumís íntegrament el seu deute en cada organització".

L'empresariat contempla una secessió pactada

De fet, la petició de pacte entre els governs català i espanyol per acordar els termes de la consulta o fins i tot una eventual secessió també ha sorgit en el si dels principals cercles econòmics catalans. En un estudi de la consultora PwC fet públic aquest dilluns, ja s'apunta que els màxims dirigents empresarials de les 200 principals empreses catalans reclamen una sortida "dialogada" al procés, entre les quals ja hi contemplen la creació d'un Estat català.

"El pacte, en opinió d'algun dels consultats, faria possibles condicions no traumàtiques i períodes transitoris per evitar perjudicis irrecuperables en ambdues bandes", apunten els empresaris, que també alerten de les dificultats del Regne d'Espanya per pagar el deute internacional sense la col·laboració de Catalunya.

[Font: Par Bernat Ferrer, Nació Digital, Barcelona, 22jul14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 24Jul14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.