Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

29jul14


Mas-Rajoy, reunió sense expectatives


La quarta reunió entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, se celebrarà aquest dimecres a partir de les 11 a La Moncloa. Una trobada amb cert aire forçat i en un ambient enrarit per l'autoinculpació d'evasió d'impostos de l'expresident Jordi Pujol. De fet, en la trobada ningú hi posa cap esperança d'acord en la principal demanda que Mas portarà a Rajoy: la consulta sobiranista.

El president espanyol ho ha deixat clar arreu i arran. Ni reformes constitucionals, ni millores de finançament ni satisfer cap de les demandes catalanes i, en cap cas, cedir en la permissivitat de la consulta del 9-N.

Per la seva banda, Mas ha volgut donar a la trobada un aire entre pràctic, amb cert tocs de tràmit però amb certa voluntat de mostrar que vol parar l'orella a les propostes de Rajoy. Ara bé, sense cap optimisme ni fer volar coloms. "Anem amb ànim d'escoltar", assegurava aquest migdia el conseller de Presidència, Francesc Homs.

Cartes marcades

Les cartes, en certa manera, estan marcades. De fet, les cartes les marquen els partits que a una banda i l'altra del Sènia, o a una banda i l'altra del procés sobiranista deixen poc marge de maniobra als dos presidents. En aquest sentit, els partits favorables al 9-N coincideixen a demanar a Rajoy "realisme" i entomi el repte del referèndum.

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP han aprofitat els faristols del Parlament d'aquesta tarda per exigir flexibilitat al president espanyol perquè toleri la consulta. "Mas representa el Parlament", advertia Quim Arrufat en nom de la CUP. "Mai la petició de la consulta havia tingut tanta força", assenyalava Oriol Amorós, per part d'ERC. "A pocs mesos de la consulta, és imprescindible diàleg per acordar i concretar la celebració", afegia l'ecosocialista Josep Vendrell.

Per part del PSC, Maurici Lucena, insistia aquest matí en la reforma federal però insisteix en la voluntat del poble de Catalunya en celebrar la consulta. Això sí, en base aquesta virtual reforma constitucional. En aquest sentit, el PSC vol que el Parlament insti el Congrés a crear una Comissió Mixta per la reforma constitucional.

D'altra banda, la portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Carina Mejías, ha explicat que des de la seva formació esperen que la reunió sigui "per parlar de coses serioses, que interessin realment". Mejías considera que la trobada "no ha de ser una escenificació d'un acte de victimisme" i ha mostrat la seva voluntat de que no hi hagi "cap concessió a la reivindicació de secessió", en referència al referèndum del 9-N, per part del govern espanyol. En línia als postulats del PP.

Escepticisme

En qualsevol cas, les expectatives d'acord són inexistents, però la trobada era inexcusable. De fet, la compareixença de Mas a la Blanquerna, la seu de la Generalitat a Madrid, està escrita. És el mateix escenari, on fa dos anys va explicar que Rajoy havia tancat la porta al pacte fiscal. Una setmana després convocava eleccions per legitimar una consulta sobiranista com la que demà demanarà a Rajoy.

[Font: Per Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 29jul14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 31Jul14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.