Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

05ago14


Artur Mas: «A la tardor s'hauran de prendre grans decisions»


El president de la Generalitat, Artur Mas, defensa que la consulta sobre el futur polític de Catalunya que es convocarà pel 9 de novembre serà totalment legal perquè estarà avalada per una Llei de Consultes que aprovarà el Parlament de Catalunya, tot assenyalant que "a la tardor s'hauran de prendre grans decisions". Mas no ha concretat quines seran aquestes decisions, però ha emplaçat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy -que en la reunió de la setmana passada va descartar la consulta per considerar-la "il·legal"-a acceptar i respectar aquesta legalitat i a "no entorpir-la".

Mas, que aquest dimarts ha fet balanç de l'obra de Govern durant el curs polític, ha insistit que "està tot a punt" per dur a terme la consulta, d'acord a la llei que aprovarà el Parlament "amb una majoria molt àmplia, on també s'hi podrà incloure el PSC". Aquesta llei aprovada doncs, serà la que legalitzarà la consulta, un cop descartada, el passat 8 d'abril, la transferència de la competència per convocar referèndums.

Així mateix, Mas ha assenyalat que la consulta es realitzarà "sota tres paràmetres, la democràcia, les lleis, el diàleg", i per això accepta que des de "Madrid demanin llei i diàleg", però i afegeix "la democràcia com a tercer element". A partir d'aquests tres paràmetres, Mas s'ha mostrat segur de la celebració de la consulta en la data fixada, tot afegint que "si l'Estat no es va atrevir en el seu moment a cedir la competència per fer el referèndum, ara té l'oportunitat de no entorpir la llei que permetrà la consulta", ja que "el concepte que la consulta és il·legal deixa de ser efectiu en el moment que es fa d'acord a una llei".

Pel que fa al cas Pujol, a preguntes dels mitjans Mas ha rebutjat valorar si podrà afectar o no el procés català, però ha volgut assenyalar que Catalunya i la seva ciutadania haurà de "demostrar la seva fortalesa psicològica", ja que en els propers mesos hi haurà "muntanyes de proves per superar". En aquest sentit ha demanat al poble de Catalunya "força de caràcter per superar totes les proves".

"La recuperació econòmica espanyola té accent català"

Mas també ha aprofitat el seu balanç per parlar de la situació econòmica, tot assegurant que la "recuperació econòmica espanyola té accent català", ja que "el conjunt de l'estructura econòmica catalana marca l'accent i la tònica de la recuperació del conjunt espanyol". Aquest fet, que segons el president de la Generalitat "no es fa notar mai" des de fora de Catalunya, se sustenta en dades com el lideratge de Catalunya en la creació d'ocupació, la captació de turisme estranger o el fet que "més del 25% de les exportacions surten de Catalunya".

[Font: Per Jordi Palmer, Nació Digital, Barcelona, 05ago14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 06Aug14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.