Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

01oct12


Navarro guanya i fa bandera del no a la independència


Pere Navarro va començar i va acabar la intervenció en el consell nacional del PSC com a candidat a la presidència de la Generalitat. Abans de la presentació de les propostes, el nombre d'avals que havien recollit els aspirants ja feia preveure l'avantatge del primer secretari del partit. La diputada Montserrat Tura presentava 57 signatures, mentre que Navarro n'havia recollit un total de 146.

L'exconsellera va ser la primera a dirigir-se als 381 consellers nacionals reunits ahir a la seu del carrer Nicaragua per designar candidat a la Generalitat. Tura va elogiar els valors del socialisme i el paper que el partit ha protagonitzat en la transformació d'una societat més justa i igualitària. Uns aspectes que, per Tura, cal posar a l'alça en un moment en què "tot s'ha mogut". El discurs més reflexiu, íntim i moderat de Tura, amb una crítica als governs espanyols pel menysteniment cap a Catalunya i al govern de CiU per haver "ignorat" i "intentat" destruir el projecte socialista, es va contraposar al discurs de Navarro, ja pensat en clau electoral. Tura no va mencionar la paraula independència, va advocar per una reforma de la Constitució i va defensar el dret a decidir.

Navarro va obrir el foc amb retrets directes al president Artur Mas que denunciaven de manera reiterada el "fracàs" que s'amaga darrere d'unes eleccions anticipades, l'objectiu de les quals és treure "rèdit electoral i personal". La política de retallades ha deixat el país "pitjor que fa dos anys", va sentenciar, i "amb persones que no paguen per haver rebut herències i d'altres que paguen per una carmanyola".

Més aplaudiments

Però les paraules que van arrencar més aplaudiments dels consellers van ser les que van deixar clar que "el PSC no és independentista" i emmarcaven el camí cap a la tercera via. "Ni el xoc de trens de CiU ni la Guàrdia Civil del PP", va repetir al llarg d'una intervenció en què es va mostrar partidari de fer un referèndum, en el marc de la legalitat, per votar "no" a la independència. La proposta de fer una consulta que el PSC va portar al Parlament i que deixaria en mans de Catalunya el dret a decidir si el govern espanyol no dóna el vistiplau al referèndum, no apareix de moment en el discurs de Navarro. Sí que, en canvi, va criticar la "irresponsabilitat" de Mas "de sotmetre el poble de manera precipitada a la més transcendent decisió sobre el futur: independència sí o no".

"Unir els catalans i no dividir-los" en contraposició "als nacionalistes, que s'alimenten dels enfrontaments", va ser recurrent en el discurs amb què Navarro arengava el socialisme català a denunciar "el fals profeta que ens anuncia la terra promesa", amb referència a Artur Mas.

Aplaudiments i més aplaudiments, amb força dirigents posats dempeus com ara els diputats al Congrés Carme Chacón i José Zaragoza. El discurs de Tura també va tenir els seus adeptes, si bé van resultar minoritaris vista l'ovació de Navarro.

Seguidament va arribar el torn de les votacions. N'hi havia que ho tenien d'allò més clar. El seu vot seria per a Navarro, perquè "ja és hora que arribi la unitat a aquest partit", se sentia entre els votants que feien cua cap a les urnes. D'altres se sinceraven: "Hem d'apostar pel cavall guanyador."

A les dues de la tarda, el president del consell nacional, Celestino Corbacho, donava a conèixer el resultat de les votacions: 279 vots per a Navarro, un 73,23%; 89 per a Tura, un 23,36%; 12 vots en blanc, i un de nul. Abraçades entre els dos candidats. Navarro era envoltat pels focus i rebia els aplaudiments de tota la sala. Paraules d'agraïment de Navarro, que destacava la tenacitat de Tura i alertava del "gran combat" que s'aproxima. "Transcendental", hi afegia. "Convé una victòria federalista per unir Catalunya en un projecte il·lusionador i possible", va cloure. A la tarda arribaven les felicitacions del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, amb una recomanació, "anar a totes". Missatge compartit al cent per cent pel PSC i expressat fa uns dies pel cap de campanya, Daniel Fernández.

[Font: Emma Ansola, El Punt Avui, Barcelona, 01oct12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 01Oct12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.