Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

28sep14


De la «insurgència» a la suspensió de la Generalitat: rebuig sense fissures al 9-N


L'opinió publicada espanyola tampoc no atén les peticions del president de la Generalitat, Artur Mas, de parar l'orella a les reclamacions independentistes catalanes. Cap dels partits espanyols no va sortir ahir en defensa del 9-N, i avui tampoc hi ha cap diari que hi vegi res de positiu. Frases com "ningú sensat no ha d'aplaudir Artur Mas" o "el trencament de la legalitat ha de trobar una resposta adequada al Tribunal Constitucional" es troben escampades al llarg de tot l'editorial d'El País, considerat el diari progressista espanyol. A partir d'aquesta base, el to de la resta no pot més que accentuar-se.

Segons El País, la consulta no és res més que "un referèndum per ratificar allò que ja han decidit uns pocs", i critica durament "la insurgència dels organismes cívics subvencionats, mobilitzats a l'uníson per seguir cridant a la consulta després que la seva convocatòria s'enfonsi en la legalitat".

Segons el diari dirigit per Antonio Caño, "ningú sensat no ha d'aplaudir" Artur Mas, i encara hi afegeix que el 9-N és "més insolvent i menys heroic" que fa uns dies, "perquè arriba després de l'esperpèntica compareixença de Jordi Pujol, padrí de l'actual president de la Generalitat"

Tot amb tot, El País és l'únic dels diaris que va més enllà del 9-N. Reclamant que "el trencament de la legalitat ha de trobar una resposta adequada al TC", també és conscient que "el govern de Rajoy faria bé en superar el seu repte frontista i acompanyar els seus anunciats recursos amb propostes constructives, basades en el diàleg (...) El pitjor que es podria fer seria encasellar-se en les respectives posicions".

"Per descomptat que s'haurà de votar, com reclamen molts catalans: s'haurà de fer segons la manera adequada, i després del necessari acord, però no al ritme de l'agitació interessada", conclou El País, que insinua que Rajoy seria un irresponsable "si, un cop descartada la consulta convocada unilateralment per Mas, es negués a plantejar alguna proposta o a iniciar un diàleg estructurat".

A Londres "no li ha tremolat el pols per suspendre una autonomia"

El Mundo, en una línia poc o molt similar a la d'El País, també veu que "és evident que hi ha un problema amb Catalunya al que s'ha de donar resposta" i que "el govern farà bé d'asseure's a negociar", però una resposta i una negociació que només poden arribar un cop Mas acati el TC i renunciï al 9-N. "Si insisteix en fer un simulacre de votació, no hi haurà res per negociar: primer toca complir la llei i només després arriba el moment de la política, mai al revés", sentencia a l'editorial.

Perquè, pel diari, és evident què farà el TC quan rebi la petició del govern espanyol: "Tan bon punt el Constitucional tombi la llei de consultes catalana...", escriu.

El diari de Casimiro García-Abadillo creu que és "d'un gran cinisme que Mas tractés de presentar ahir aquest atac a l'Estat de Dret i a la convivència com un projecte en positiu", alhora que veu la signatura del decret com un "pas molt greu". I, en canvi, no té cap inconvenient en afirmar que "Sáenz de Santamaría va estar impecable en la seva crítica".

El Mundo també mira nord enllà, cap a Londres i Escòcia, i apunta dues idees suggeridores. D'una banda, que "Escòcia ni tan sols pot somiar amb el grau d'autonomia que té Catalunya". De l'altra, que "al govern britànic no li ha tremolat el pols a l'hora de suspendre una autonomia", en referència al govern del nord d'Irlanda, on grups armats s'han enfrontat entre ells deixant una gran quantitat de víctimes.

I, tot plegat, amanit amb una reivindicació nacionalista de primer ordre: "Avui es fa difícil per a un català penjar una bandera espanyola al balcó: hi ha una gran pressió social."

"El mandat del TC serà molt clar"

Qui també té molt clar què farà el Constitucional és l'ABC: "El mandat del TC serà molt clar a les autoritats autonòmiques: una norma suspesa no es pot aplicar." I, com El Mundo, també apunta a una suspensió de l'autonomia catalana: "Parlem de l'article 155 de la Constitució, tan constitucional i tan legitimat democràticament com qualsevol altre. No seran els nacionalistes que estan volent trencar la legalitat constitucional els que diguin a l'Estat el que pot o no pot fer amb la llei a la mà."

I és que, per a l'històric diari fundat per Torcuato Luca de Tena el 1903, el que ahir es va viure al Palau de la Generalitat té aires de Sis d'Octubre: "Artur Mas va activar l'espoleta del conflicte, que ja és realitat. Com al 1934, la Generalitat de Catalunya ha violat la Constitució, vulnerant el principi de sobirania nacional."

"Qualsevol actuació pública que tendeixi a mantenir la convocatòria de la consulta suspesa hauria de ser perseguida pel Ministeri Fiscal com un delicte de prevaricació o de desobediència, o d'ambdues coses", recomana l'editorial, no sense abans dirigir un dard contra el PSOE: "Espanya no té una esquerra nacional compromesa amb una política territorial definida."

I conclou, amb to solemne: "Avui per avui, no hi ha més resposta que la preeminència de la Constitució i de la sobirania nacional del poble espanyol."

"Un enfrontament entre els ciutadans"

La Razón completa l'elenc de diaris publicats a Madrid. En aquest cas, l'editorial arrenca amb un títol prometedor, "Cop a la democràcia", però Francisco Marhuenda no acaba de trobar el to a l'argumentació que defensa, com si es tractés d'un text escrit fa setmanes. Insisteix en què la consulta fractura i tensiona la ciutadania catalana, i que tot plegat "només pot derivar en un enfrontament entre els propis ciutadans".

Defensa a capa i espasa la gestió de Rajoy -"no se li pot atribuir al govern espanyol cap bel·ligerància o deslleialtat cap a Catalunya"-, i conclou: "Artur Mas ha arribat al final d'un camí en que no hi havia lloc per a les sorpreses, però sí efectes molt negatius per a Catalunya."

[Font: Per Bernat Ferrer, Nació Digital, Barcelona, 28sep14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 29Sep14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.