Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

28sep14


Mas presenta demà el Llibre Blanc de la Transició Nacional


El president de la Generalitat, Artur Mas, encapçalarà dilluns la presentació del Llibre Blanc de la Transició Nacional, que reuneix els 18 informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) sobre el procés sobiranista i afegeix una síntesi de tots ells.

L'acte, que començarà a les 19.00 hores al Palau de la Generalitat, inclourà els discursos del president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer; de la vicepresidenta, Núria Bosch, i de Mas.

Aquest òrgan consultiu del Govern, creat l'abril del 2013 per traçar el procés sobiranista i format per 15 persones, ja es va reunir dijous amb Mas per abordar aquest llibre blanc.

El CATN ha presentat durant any i mig els informes, que abracen moltes perspectives del procés, com seguretat social, defensa, relacions comercials entre un estat català i la resta d'Espanya, autoritats reguladores i altres estructures administratives que haurien de crear-se per complir les normatives europees, integració en la comunitat internacional, poder judicial, successió d'ordenaments i viabilitat fiscal i financera.

En els seus treballs, el CATN ha intentat demostrar que el procés és viable a nivell polític i tècnic, i també ha fet estimacions sobre el cost de posar en marxa un Estat.

Algunes de les seves prediccions són que, si prospera la secessió, el PIB cauria fins a un 2% per un possible boicot des de la resta d'Espanya; i una secessió unilateral i sense acord amb l'Estat tindria un cost inicial de 4.500 a 5.000 milions d'euros al mes, que es costejarien mitjançant crèdits, emissions de deute o 'bons patriòtics'.

No concreta si hauria de crear-se un exèrcit, però sí que un nou Estat català hauria de fomentar les relacions amb els Estats Units, ser membre de l'Organització de Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) i valorar el paper que té actualment l'OTAN a favor de la pau.

Sobre seguretat social, els experts asseguren que seria viable, i han detallat els processos que hauria de seguir Catalunya per ingressar en organismes multilaterals internacionals, com l'ONU, l'FMI, el Banc Mundial, la FAO, l'OMS, la UNESCO i el Consell d'Europa, entre d'altres.

Pel que fa a la permanència a la UE, el Consell creu que Catalunya compleix 31 dels 34 requisits, i vol que l'euro segueixi sent la seva moneda, sigui membre o no de la UE.

El Consell Assessor per a la Transició Nacional

El CATN el formen 15 membres: el presideix Viver Pi-Sunyer, que va ser de 1992 a 2001 magistrat del Tribunal Constitucional (TC); la seva vicepresidenta és la doctora en econòmiques i especialista en balances fiscals Núria Bosch, i el seu secretari és el director general d'Anàlisis i Prospectiva de la Generalitat, Víctor Culell.

També hi ha catedràtics Enoch Albertí (Dret Constitucional), Germà Bel (Economia), Carles Boix (Ciència Política i Assumptes Públics), Joan Vintró (Dret Constitucional) i Ferran Requejo (Ciència Política).

La resta d'integrants són el doctor en Econòmiques i professor de sociologia Salvador Cardús, el professor d'ESADE i expert en lideratge Àngel Castiñera, el doctor en polítiques Josep Maria Reniu, la periodista Pilar Rahola, i els especialistes en relacions internacionals Rafael Grasa i Francina Esteve.

[Font: Nació Digital, Ep, Barcelona, 28sep14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 29Sep14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.