Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

29sep14


Rajoy porta la consulta al TC perquè "atempta contra el dret dels espanyols"


El president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns al migdia l'aprovació per part del consell de ministres dels dos recursos contra la Llei de Consultes i el decret de convocatòria del 9-N davant el Tribunal Constitucional, que ha registrat l'entrada dels dos documents poc després de la 13h del migdia. Rajoy ha assegurat en una roda de premsa posterior a la Moncloa que la decisió s'ha pres perquè la Llei de Consultes i el decret són "antidemocràtics" i atempten "contra el drets dels espanyols" i "la unitat d'Espanya". De fet, ha assegurat que la consulta és "obertament contrària a la nostra constitució".

Rajoy ha comparegut aquest dilluns al migdia després de la reunió extraordinària del consell de ministres convocada només per aprovar els dos recursos. I ho ha fet per anunciar personalment la decisió del govern espanyol, que compleix el que fa setmanes ja havia anunciat, desplegar tots els mecanismes necessaris per aturar la consulta.

"Lamento profundament" la decisió del president de la Generalitat, Artur Mas, de convocar una "consulta d'autodeterminació" perquè va "en contra de la llei". Amb tot, Rajoy ha reiterat que està obert al diàleg amb Masper trobar una solució al conflicte "sempre" que "estigui dins la llei". Fora de la llei, és a dir, segons ell, la consulta, no hi ha solució. "Estem a temps de canviar el rumb, sempre dins de la legalitat", ha afirmat.

En aquest sentit, Rajoy ha destacat en diverses ocasions que el marc legal és la Constitució i que aquesta no contempla la celebració de la consulta. Rajoy ha criticat que el govern de la Generalitat hagués pactat la data i la pregunta i que després intentés que això fos assumit pel govern de l'Estat. Segons Rajoy, això hauria d'haver estat a l'inrevés. Primer diàleg amb l'Estat abans de fer qualsevol pas "fora de la legalitat" i de la Constitució.

Per Rajoy, la consulta "va en contra de la llei, divideix els catalans, els allunya d'Europa i la resta d'Espanya i els perjudica greument el seu benestar". Així, el president espanyol ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat als ciutadans espanyols i catalans perquè "mentre jo sigui president del govern espanyol la legalitat es respectarà".

Rajoy ha volgut contrarestar els arguments que arriben des de la Generalitat i ha assegurat que "és fals" que el "dret a votar i a decidir" es pugui atribuir "unilateralment" a una comunitat "negant-lo a la resta de la nació".

"És un recurs demagògic apel·lar a una cosa que sona bé com el dret a expressar-se o a ser escoltat. El problema és que qui esgrimeix aquests arguments en realitat està privant d'aquest dret a qui realment li correspon, que és el conjunt del poble espanyol", ha dit.

Per tant, segons Rajoy "la consulta és profundament antidemocràtica", perquè "el dret que (Mas) pretén donar a alguns "l'està sostraient a tota la resta" i el govern espanyol "no pot ni ha de fer res diferent del que fa avui", perquè la "conseqüència pràctica" de la consulta és la ruptura de la "sobirania conjunta" dels espanyols.

Rajoy ha assegurat que amb el seu recurs contra el "desafiament" del 9-N el govern espanyol "defensa la vigència de la Llei democràtica" que "no és una restricció contra la llibertat, sinó garantia d'igualtat i seguretat de tots". "La Llei és l'expressió de la voluntat de la majoria dels ciutadans", ha dit.

Segons el president espanyol "no és admissible contraposar llei a democràcia" perquè "sense llei no hi ha democràcia ni respecte als drets dels ciutadans, i tampoc hi ha política".

En aquest marc ha negat que el seu executiu impedeixi a ningú "ni parlar ni expressar la seva voluntat" perquè "els espanyols ho fan des de fa dècades" però "no es pot permetre que la voluntat d'una part privi dels seus drets al conjunt".

"Les lleis es poden canviar, però des de la Llei"

Un cop més, Rajoy ha emplaçat el president de la Generalitat a buscar una reforma de la Constitució. "Les lleis es poden canviar, però sempre per les vies democràtiques establertes" i "qui desitgi modificar aquesta situació té tota la llibertat de plantejar reforma de la mateixa, proposar-la en els termes democràticament establerts i aconseguir els suports necessaris per tirar-la endavant".

En tot cas, i en resposta a les preguntes sobre la via de la reforma constitucional, ha volgut deixar clar que però en aquest moment l'important és "defensar la Constitució".

Per contra, ha dit, el que no haurien de fer els responsables polítics "és buscar dreceres o subterfugis per violentar la legalitat", encara que aquests subterfugis vinguin "adornades de boniques paraules".

Política de"fets consumats"

Rajoy s'ha defensat també dels qui l'acusen de no haver dialogat amb el govern català i ha afirmat que la Generalitat ja fa temps que desplega "sense pausa" una política "de fets consumats", i "pretén que el govern (espanyol) es vegi forçat a trobar una solució a decisions unilaterals impossibles de compartir".

En aquest punt ha admès que "mai ha existit una possibilitat real" d'acord amb la Generalitat perquè el govern de Mas ha pres "decisions unilaterals" i "després ha pretès que el govern d'Espanya no només les acceptés, sinó que trobés a mes les vies polítiques i legals per dur-les a terme". "Quan una part actua contra el marc legal i els interessos del conjunt no pot ser l'obligació del govern trobar un punt entremig d'acord", ha dit.

Adverteix a Mas que és "responsable" de les conseqüències

Rajoy també ha apuntat que Artur Mas és "responsable" de les conseqüències del procés, que són "la deslegitimització injusta de les institucions democràcies i la ruptura dels llaços de germanor que han unit a Catalunya i Espanya durant tota la nostra llarga història en comú". Com a exemple, ha afirmat que la Constitució "ha brindat el temps de més prosperitat i democràcia" a Catalunya i Espanya i ha fet possible "el màxim nivell d'autogovern de tota la història" per a Catalunya.

Adverteix de la "frustració"

Per últim, i també en el capítol de les responsabilitats, Rajoy ha llançat una advertència a Artur Mas i ha assegurat que el president de la Generalitat està "condemnant a la frustració a una part dels ciutadans de Catalunya en animar-los a participar a una iniciativa que no pot, per la seva il·legalitat, veure la llum". "El pitjor és que (Mas) ho sabia des del principi", ha dit.

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 29sep14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 30Sep14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.