Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

01oct14


El Parlament s'encara al TC


El Parlament de Catalunya ha de votar aquest dimecres els set experts que conformaran la Comissió de Control del 9-N, segons el calendari establert des de dissabte. Però la suspensió de la consulta dictada dilluns pel Tribunal Constitucional espanyol (TC) fa aparèixer aquesta votació com el primer acte polític clar "desobediència" en el procés independentista, si s'arriba a consumar. "Si el Parlament imposa una votació d'aquestes característiques, estarà imposant un acte fora de la llei, estaria cometent un acte de desobediència, i no hi estem disposats", va avisar aquest dimarts el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo.

El nou home fort de CDC, Josep Rull, té clar que la votació s'acabarà duent a terme. "Tenim majoria a la Mesa, i la Mesa autoritzarà la votació", assegura. "I els representants electes de la ciutadania, els diputats, votaran segons el calendari previst", afirma.

La votació, si acaba tenint lloc, confirmarà les paraules del conseller del Govern, Francesc Homs, que ahir va assegurar: "El procés no s'ha acabat." Tot amb tot, el Govern va decidir suspendre la campanya institucional pel 9-N, una decisió que ha deixat atònits tant ERC, com ICV, com EUiA com la CUP. Des d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, intentava ahir al vespre treure ferro a aquesta decisió: "Continuem units. Perquè el que volen a Madrid és que ens dividim, i no, continuem sense fissures. Sobretot perquè, en aquest context d'unitat, ningú vol aparèixer com el divisor."

Rull assegura a Nació Digital que l'estratègia del Govern i la del Parlament no tenen per què ser les mateixes. "El que no podem fer és presentar batalla a camp descobert. Hem de buscar aquells àmbits on siguem jurídicament forts per continuar impulsant el 9-N", explica. I, en la votació d'avui al Parlament, assegura que s'és jurídicament prou fort com per desacatar la suspensió del TC.

"El Parlament ha de ser respectuós amb el TC"

El PP i Ciutadans (C's), de fet, van sol·licitar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus perquè la votació de la Comissió de Control del 9-N salti de l'ordre del dia. De moment, no n'han obtingut resposta, fet que els enerva. "Cal recordar als diputats quina és la seva responsabilitat en aquest afer, i que la immunitat parlamentària no els empara", va avisar Millo.

De fet, Millo també va insinuar que, si la votació acaba tenint lloc, el PP abandonarà l'hemicicle, amb l'argument que no volen participar en un acte contrari a la Constitució.

La portaveu parlamentària de C's, Carina Mejías, també va sentenciar que si es realitza aquesta votació serà "desobeir el Constitucional". "Demanem al Parlament que sigui respectuós amb la legalitat constitucional, la suspensió de la Llei de Consultes afecta a qualsevol activitat que hi tingui a veure", va ressaltar.

El PSC, al seu torn, va optar per sol·licitar un informe als serveis jurídics del Parlament perquè els donin la seva opinió sobre si aquesta votació serà constitucional o inconstitucional. En funció del que dictaminin, actuaran en un sentit o un altre, va explicar Maurici Lucena. I es va oferir un cop més al Govern perquè corregeixi el rumb: "Cal ajudar el Govern a sortir de l'atzucac en què s'ha posat", va dir, en to paternalista.

La "garantia" del procés

La Comissió de Control, si s'acaba constituint, serà el principal mecanisme de garantia que la consulta, encarregat de "vetllar perquè s'ajusti als principis, regles i requisits que estableix la Llei de Consultes i perquè es duguin a terme amb ple respecte al procediment que estableix i a les regles específiques de la convocatòria".

També serà l'òrgan encarregat d'agregar els resultats dels recomptes, declarar el resultat de la consulta i el comunica a l'òrgan convocant perquè es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Mercè Barceló i Serramalera (Catedràtica de Dret Constitucional de la UAB), Joaquim Brugué Torruella (Catedràtic de Ciència Política i de l'Administració), Alfons González Bondia (Professor de Dret Internacional Públic a la URV i membre del Col·lectiu Praga), Miquel Martín Casals (Catedràtic de Dret Civil de la Universitat de Girona), Marc Marsal Ferret (professor del departament de Dret Administratiu i Dret Processal de la UB), Jordi Matas Dalmases (Catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la UB i president del Consell Rector del Centre d'Estudis d'Opinió) i Benet Salellas Vilar (advocat) són els set noms consensuats i proposats per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP.

[Font: Nació Digital, Barcelona, 01oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 01Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.