Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

01oct14


Mas acusa el TC de ser un àrbitre parcial


El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit aquest dimecres que "no sempre la desobediència porta a la victòria". Després que el diputat de la CUP Quim Arrufat, en la sessió de control al president de la Generalitat, l'instés a triar entre "l'obediència a la gent o al PP", Mas ha indicat que cal "aprendre de les lliçons de la història". Ha dit no ser "contrari" al concepte de desobediència, perquè així s'han assolit "moltes conquestes socials i drets humans", però en aquest moment a Catalunya "no estem en aquest punt".

Segons Mas, ara toca "pressionar" el Tribunal Constitucional (TC) perquè aixequi la suspensió del marc legal de la consulta del 9 de novembre. Tot i això, ha denunciat que el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, que va ser militant del PP, "no deu ser un àrbitre massa imparcial".

Amb la resta de portaveus, Mas ha denunciat també la parcialitat del TC, que ha anat molt ràpid amb la suspensió del 9-N, que com li han recordat els portaveus el Govern ha acatat. Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera li ha retret el seu "fracàs polític" i el president els ha contestat que no es poden avançar i que la prioritat és "votar i votar la pregunta acordada" entre els partits. "No rectificaré res", ha etzibat el president. La sessió de control ha estat més plàcida amb Joan Herrera i Miquel Iceta. L'ecosocialista ha demanat "unitat" i ha recordat el "compromís" del seu partit mentre que Mas ha denunciat que el PSOE i el PP usen el TC "per no fer de polítics".

Iceta ha intentat mirar més enllà, fins el 2016, però amb l'ombra de les plebisictàries planant pel veto al 9-N Mas s'ha limitat a mostrar esperances en que el TC aixequi la suspensió perquè de pensar en refer el diàleg amb l'estat en té poques esperances: "Ho hem provat tot i el resultat és aquest", ha afirmat.

Oriol Junqueras ha deixat la càrrega de fons en mans de Marta Rovira i ha preguntat pel decret de pobresa energètica, però com que pel mig també hi ha el TC s'ha preguntat quines eines té el Govern per ajudar els catalans. "Hi ha poques alternatives que no passin pel compromís explícit i directe de tots plegats per posar el destí del país en mans dels ciutadans", evitant fer trontollar la unitat.

Mas intensifica els contactes

Posteriorment, el president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha fet una crida a la "unitat" de les forces del dret a decidir per fer front al pols amb l'Estat per poder votar el 9 de novembre. Mas ha garantit que buscarà aquesta unitat i ha explicat que al llarg d'aquest dimecres, aprofitant el ple parlamentari, mantindrà contactes amb els caps visibles dels partits que estan a favor del procés sobiranista. Ja dimarts, ha explicat, va parlar amb alguns d'ells, entre d'altres amb el propi Herrera. La intenció es poder celebrar una cimera el divendres per decidir conjuntament què fer.

[Font: Per Roger Mateos i Ferrer Casas, Ara, Barcelona, 01oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 01Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.