Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

01oct14


Bloomberg recomana a Rajoy que rectifiqui i obri el camí a la consulta


"Rajoy hauria d'anar a Catalunya i reconèixer, en persona, els errors que el seu partit ha fet". D'aquesta manera fixa l'agència de notícies econòmiques Bloomberg el que hauria de ser el full de ruta del president del govern espanyol vers Catalunya. En la seva editorial d'aquest dimecres, 'First Scotland, now Spain', Bloomberg assenyala que un cop reconeguts els errors de l'executiu Rajoy, el següent pas ha de ser "estar obert a la reforma constitucional per descentralitzar poders i incloure un procediment que permeti a les regions d'Espanya a votar sobre la secessió".

Sempre amb Escòcia i el Regne Unit com a mirall, Bloomberg analitza la situació catalana assenyalant que "és un error" per part del polítics espanyols no permetre la consulta prevista per al 9 de novembre i els recomana "més habilitat política", i "fent possible el vot, fins i tot mentre fan campanya per a la unió". Així, demana a Rajoy que "miri a través del mar cap al nord" i prengui exemple de Cameron, com a la millor manera de "mantenir al seu país unit", però també per "evitar una espiral potencial de desobediència civil o fins i tot violència" causada per la suspensió de la consulta.

L'editorial, que també recorda que el mateix Rajoy va liderar la retallada de l'estatut i inclou dins el capítol de "provocacions" la intenció del ministre Wert "d'espanyolitzar els nenes catalans", considera que Rajoy potser no hauria de ser "tant extraordinàriament generós com Cameron" en el cas escocès, però que hauria de permetre "almenys, un referèndum no vinculant" pel futur de Catalunya, una mesura que al seu parer, fins i tot tindria un efecte de disminució de l'independentisme.

Bloomberg també considera que Rajoy i el seu govern podria així "començar una campanya per mostrar als catalans (així com als bascos i gallecs) per què estan millor a Espanya", prenent com a exemple la campanya escocesa. L'editorial conclou que en el cas de permetre la consulta, i tenint en compte que la "secessió de Catalunya seria més traumàtica per a Espanya que la d'Escòcia ho hauria estat pel Regne Unit", "els catalans podrien concloure, com ho van fer els escocesos, que la independència no val la pena el risc i el dolor".

[Font: Nació Digital, Barcelona, 01oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.