Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02oct14


Eurodiputats catalans reclamen a la Unió Europea poder votar el 9-N


Després de la paralització per part del Tribunal Constitucional de la consulta del 9 de novembre, els partits catalans favorables al procés sobiranista busquen complicitats i suports a Europa. Els cinc eurodiputats de CIU, ERC i ICV enviaran una carta als responsables de les institucions comunitàries per explicar el 9-N i el recurs del govern espanyol.

A la carta reclamen a la Unió Europea que els ciutadans catalans puguin votar. "Els demanem que prenguin interès per aquest assumpte i no donin l'esquena als milions de ciutadans que desitgen donar la seva opinió mitjançant un instrument tan civilitzat, democràtic, pacífic i europeu com és una urna i un vot", afirmen en el document que presentaran aquesta tarda.

Signen la missiva els eurodiputats de CIU, Ramon Tremosa i Francesc Gambús; els d'ERC i Nova Esquerra Catalana, Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall, respectivament, i el d'ICV, Ernest Urtasun. La carta l'enviaran als futurs presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; del Consell, Donald Tusk, i a l'actual president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

Advertència del PP

Els diputats d'ERC-NEC també enviaran una altra carta adreçada a tots els eurodiputats com a resposta a un correu electrònic que va enviar el popular Esteban González Pons als membres del Parlament Europeu per advertir de les conseqüències per a Europa del procés sobiranista de Catalunya. "Ahir va ser Escòcia i avui és Espanya, però demà pot ser a qualsevol altre lloc del nostre continent", advertia Pons.

Als eurodiputats catalans no els ha sorprès l'ofensiva del PP al Parlament Europeu. "És l'argumentari del PP espanyol, i el correu de Pons entra dins del que és previsible", assegura Tremosa. Segons Ernest Urtasun, "la carta és tendenciosa, però no serveix de res i em sembla que és un exercici inútil". De la seva banda, Maragall ho veu com a quelcom positiu. "Jo l'hi agraeixo perquè ha plantejat obertament la qüestió al Parlament Europeu i ja em sembla bé. Ha obert una partida que naturalment seguirà", afirma l'eurodiputat d'ERC-NEC.

Carta de Gambús al PPE

L'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús, ha estat el primer a reaccionar a la carta de González Pons. Gambús comparteix grup polític a l'Eurocambra amb els membres del PP espanyol, i per això ha decidit enviar un correu electrònic als seus companys de grup amb el decret del 9N i la declaració institucional que va fer el president Artur Mas després de la signatura del decret de la consulta.

[Font: Per Laia Florès, Brussel-les, Ara, Barcelona, 02oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.