Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

02oct14


El TC pot tardar diverses setmanes a resoldre la suspensió del 9-N


El termini perquè el Tribunal Constitucional resolgui sobre la suspensió de la convocatòria de la consulta sobiranista catalana s'allargarà diverses setmanes, temps durant el qual es consultaran les parts i es buscarà un consens sobre els fonaments jurídics de la resolució.

Fonts jurídiques han explicat a Efe que hi ha alguns terminis processals mínims que limiten la urgència amb què l'alt tribunal pot resoldre sobre les mesures provisionals. El primer, posar-se en contacte amb les parts personades en el procediment perquè argumentin el seu punt de vista, un tràmit que habitualment s'estén durant cinc dies.

A això s'hi suma el fet que la resolució no serà una mera providència, sinó un acte sobre un tema complex que ha d'estar molt ben fonamentat i comptar amb un cert consens dins del Constitucional.

Fonts de l'alt tribunal estimen que diverses setmanes o fins i tot gairebé un mes podria ser el termini mínim més probable per a tot aquest procés.

Les fonts citades veuen molt improbable que el TC aixequi les mesures cautelars, tot i que també assenyalen que l'excepcionalitat del cas fa molt difícil qualsevol conjectura.

Les normes recorregudes són dues, la llei de consultes i el decret que convoca el 9-N. Els dos recursos han estat admesos a tràmit per providències que han suspès provisionalment les dues normes i la Generalitat i el Parlament han presentat al·legacions perquè s'aixequin aquestes suspensions.

El tribunal podria tramitar les suspensions provisionals del decret i de la llei per separat, la qual cosa podria simplificar el procediment, perquè en el primer dels dos processos només hi estan personats l'advocat de l'Estat i la Generalitat. Les parts personades en el recurs contra la llei són, a més, el Parlament, el Congrés i el Senat.

En tot cas, els cinc dies de termini de què disposaran les parts per fer les seves al.legacions fan molt difícil -però no impossible- que la decisió sobre si aixecar o no la suspensió cautelar de la convocatòria sigui estudiada en el pròxim ple del Constitucional, que començarà dimarts que ve i s'estendrà fins dijous.

A més, un cop vist el possible aixecament de la suspensió pel ple, l'acte en què es donarà resposta a l'assumpte haurà de ser adoptat en base als arguments de la majoria, però buscant el major consens possible.

[Font: Ara, Efe, Barcelona, 02oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 02Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.