Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

06oct14


Homs fixa el 15 d'octubre com a límit per decidir si hi ha consulta


El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha fixat aquest dilluns en l'entorn del 13, 14 i 15 d'octubre com la data límit per decidir si es pot celebrar el 9-N amb garanties. "Es pot procurar prorrogar alguns d'aquests terminis, però no es pot decidir tot això, si és que s'ha de decidir, el 7 o 8 de novembre, s'haurà de decidir abans", ha argumentat en declaracions a Rac 1 en preguntar-li a partir de quina dia no és possible posar les urnes amb garanties. Homs ha respectat la decisió de Joaquim Brugué de deixar la comissió de control de la consulta i ha defensat que aquest òrgan es pugui reunir si no genera efectes jurídics a tercers.

Homs ha indicat que serà ICV qui haurà de proposar un substitut per a Quim Brugué, tot i que ha remarcat que hi ha òrgans que tenen una baixa que "per les raons que siguin, tarden a cobrir".

Després de dir que respecta la decisió de Brugué, Homs ha defensat que els membres de la comissió es puguin reunir si és per fer "actes preparatoris que no generin efectes jurídics a tercers". Ha citat doctrina del propi Tribunal Constitucional, en concret una interlocutòria del 2002. "Només faltaria que sis persones no es poguessin reunir en aquests temps que corren", ha dit.

El conseller ha reconegut que Catalunya afronta una situació "d'anomalia democràtica", però ha insistit que la decisió del Govern i dels partits és "tirar endavant tot allò que estigui al seu abast per poder votar el 9-N". Sobre el registre de participació, per exemple, ha recordat que encara hi ha uns terminis que estan en marxa, i s'ha limitat a dir que quan vencin, si continua la suspensió del TC, s'hauran de "prendre decisions al respecte".

No ha volgut fer més concrecions, en la línia de la compareixença de divendres dels partits proconsulta reunits al Palau de la Generalitat. Sobre aquesta reunió, ha opinat que la unitat no va estar a punt de trencar-se i ha titllat la trobada d'"intensa" però no de "tensionada". Ha assegurat que no es va parlar d'eleccions anticipades ni de llista unitària.

Pel que fa a les declaracions del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, oferint diàleg, Homs ha dit que no té la sensació que la postura del popular hagi canviat massa. "Més o menys ells van dient sempre el mateix: una aposta estètica pel diàleg però que no té contingut", ha sentenciat. I ha posat d'exemple el fet que el govern espanyol no hagi respost a les 23 propostes que el president de la Generalitat, Artur Mas, li va posar sobre la taula a Rajoy, a més dels pressupostos generals de l'Estat, "que no són precisament un missatge de diàleg", ha apuntat Homs.

[Font: Nació Digital, Acn, Barcelona, 06oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 07Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.