Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

13oct14


'The New York Times' urgeix l'estat espanyol a negociar amb Catalunya


El diari nord-americà 'The New York Times' ha publicat aquest dilluns al seu web un editorial, que demà dimarts sortirà a la versió en paper, en la qual urgeix l'estat espanyol a buscar una "solució política" a les aspiracions independentistes catalanes.

El rotatiu adverteix que la "línia dura" del govern espanyol cap al "nacionalisme català" només fa l'independentisme "més fort, més apassionat i potencialment més perillós".

El text parteix del paral·lelisme entre el cas català i l'escocès, i remarca que "si es permet a la gent mantenir un debat obert i poder fer una votació democràtica d'autodeterminació", com va passar a Escòcia, "poden escollir romandre dins de l'ens polític ampli", mentre que "les ambicions nacionals son frustrades", com és el cas català, "només esdevindran més fortes, més apassionades i potencialment més perilloses".

"Una part justa del pastís econòmic"

"Un tema tan complex i emocional com la identitat nacional no es pot reduir a un tema purament legal, sinó que requereix una solució política. La llarga guerra amb els separatistes bascos va acabar només quan les dues bandes van acordar negociar. Hi ha espai per a un acord polític en aquest cas, també", afirma l'editorial sobre el conflicte català.

La capçalera nord-americana assenyala que una de les principals queixes de la població catalana radica en el fet que representen "el 16% de la població i el 19% del PIB però reben el 9,5% del pressupost estatal", i per això conclou: "Les enquestes d'opinió pública han demostrat que mentre els catalans estan dividits de forma ajustada sobre la independència, una sòlida majoria votaria quedar-se a Espanya si sentissin que estan rebent una part justa del pastís econòmic".

[Font: Ara, Barcelona, 13oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 14Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.