Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

12oct14


Els independentistes d'ICV recorden a la direcció que l'estelada també és seva


"Fa dies que constato un cert desconeixement (normal, d'altra banda, en determinades edats) de companys i companyes d'Iniciativa en relació al tema de les senyeres estelades que ara veiem per tot arreu. Alguns pregunten si hi ha diferència entre l'estelada vermella i la blava. D'altres pensen que no tenim res a veure amb aquest món".

Aquesta és una frase del veterà diputat d'ICV-EUiA, Jaume Bosch, president del think tank de la formació i membre del triumvirat independentista dels ecosocialistes juntament amb Raül Romeva i Ricard Gomà, per recordar a la direcció que l'estelada forma part de la "tradició política" del partit. Un article pensat i programat per la recta final de la consulta interna, el resultat de la qual veurà el resultat aquest dilluns.

Bosch ha escrit un article, demolidor, en la revista oficial del partit "Treball" titulat amb un concloent "L'estelada vermella també és nostra". Un text que reivindica part de la paternitat de la bandera independentista ara que els seus coordinadors nacionals intenten dissimular apel·lant a una suposada tradició federalista del partit i amb una consulta interna que defuig de les preguntes pactades el 9-N. Per això, el sector independentista d'ICV ha fet córrer l'article com un recordatori a l'actual direcció de quins van ser els orígens independentistes de la formació.

L'article recorda la creació d'ICV el 1987 com a punt de trobada del PSUC i l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra, "que venia de Nacionalistes d'Esquerra, i més enllà, del PSAN". De fet, Bosch agafa el PSAN com l'origen, en tant que per la seva fundació, el 1968, van voler una estelada "inequívocament d'esquerres" i, per això, va adoptar l'estel vermell, que el vinculava als "moviments populars d'alliberament nacional, de Cuba a Vietnam, que es van multiplicar al món durant els anys cinquanta i seixanta". Així, recorda que l'activista Pep Ribas, ara militant d'ICV, confecciona per primera vegada aquesta estelada que treu al carrer l'11 de setembre de 1969, dia que van ser detinguts i jutjats pel Tribunal d'Ordre Públic en intentar-la hissar a l'església del barri del Congrés de Barcelona.

El diputat Bosch també fa memòria en el seu article que "l'any 1986, la Unió de l'Esquerra Catalana (UEC), coalició formada pel PSUC i l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra, es presenta a les eleccions generals (en les que va sortir elegit diputat Ramon Espasa) amb els anagrames del PSUC i el d'ENE (que era l'estelada vermella)". Una coalició que Bosch defineix com el bressol del naixement el 1987 d'Iniciativa per Catalunya.

"Així, doncs, avui que el nostre país és ple d'estelades, és necessari recordar que l'estelada vermella, no és ni ha estat la bandera d'ICV, és evident, però forma part de la nostra tradició política", conclou Bosch. "I que va ser un militant d'Iniciativa, en Pep Ribas, qui va confeccionar la primera. I ho va pagar amb la presó", glossa el diputat.

[Font: Per Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 12oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 14Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.