Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

24oct14


Rajoy posa fil a l'agulla per impugnar el nou 9-N


Canvi d'estratègia. El govern espanyol ha decidit, finalment, prendre la paraula contra el nou 9-N. A l'espera de la convocatòria del president de la Generalitat, Artur Mas, que podria ser just el dia abans, l'executiu de Mariano Rajoy ha decidit anar recopilant i estudiant la legalitat de totes les accions que s'estan fent per preparar la nova consulta. Durant el torn de preguntes de la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que Rajoy ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'Estat "sobre totes i cadascun" dels passos que s'estan fent per celebrar la consulta.

"El president del govern espanyol ha encarregat un informe als serveis jurídics de l'Estat sobre totes i cadascuna d'aquestes accions amb l'objectiu d'impulsar, si així ens ho diuen els serveis jurídics, els seu ulterior recurs en cada cas davant del Tribunal Constitucional", ha assenyalat la vicepresidenta del govern espanyol.

I és que la Moncloa denuncia que la Generalitat està "descarregant la responsabilitat" de la nova consulta sobre els ciutadans i defensa que la seva "obligació" és "donar tranquil·litat a aquestes persones": directors d'institut on es col·locaran les urnes, alcaldes, funcionaris... ha citat a tall d'exemple la vicepresidenta.

"Tot sembla apuntar que [Mas] pretén substituir un procés per un altre encara més antidemocràtic", ha criticat Sáenz de Santamaría. "Han anat fent passos cap a un procés que, de llarg, no té cap tipus de garanties democràtiques. Un procés sense cens previ, un procés que qui l'organitza està d'acord amb una determinada posició en aquesta consulta... Munta tot el procediment, reuneix les taules, les presideix, controla com s'efectua la votació, fa un recull de vots i proclama el resultat, a més de no comptar amb un cens per dur-se a terme", ha afegit citant alguna de les accions que considera "antidemocràtiques".

A diferència d'altres vegades, Sáenz de Santamaría ha assegurat que, més enllà de la voluntat de "preservar la legalitat i les garanties democràtiques dels ciutadans", la seva decisió és també "política". "Als ciutadans no se'ls poden imposar obligacions majors que els generin dubtes i inseguretats perquè el president de la generalitat no assumeix la responsabilitat de la legalitat del procés", ha advertit.

[Font: Per Mariona Ferrer i Fornells, Madrid, Ara, Barcelona, 24oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en España
small logoThis document has been published on 27Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.