Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

27oct14


La doble via de Rajoy per impugnar el nou 9-N


Els serveis consultius de l'Advocacia de l'Estat tenen un dilema sobre la taula si, finalment, el president espanyol, Mariano Rajoy, dóna l'ordre definitiva d'impugnar la consulta del 9-N. Marta Silva de Lapuerta, l'advocada general de l'Estat i directora del Servei Jurídic de l'Estat, té un informe sobre la taula per utilitzar dues vies jurisdiccionals alternatives per suspendre el procés participatiu del 9-N: la via constitucional i la via contenciosa-administrativa per un cas d'actes presumptes.

La via constitucional

Segons fonts del PPC i dels serveis jurídics de l'Estat consultades per Nació Digital, una primera possibilitat consistiria en utilitzar el mateix expedient del recurs d'inconstitucionalitat que tramita el Tribunal Constitucional de la Llei de consultes i del Decret de consulta, actualment suspesos per la interlocutòria de la magistratura.

L'estratègia de l'advocat de l'Estat passaria per acreditar que el nou 9-N constitueix la consulta prevista i que va ser suspesa el passat 29 de setembre. De fet, els lletrats del govern espanyol han elaborat un informe de prova de 23 pàgines en el que es detallen les "coincidències" entre una i altra votació. Un informe que també podran llegir els membres del Consell d'Estat a qui el Govern ja ha demanat un informe.

Aquest camí jurisdiccional implicaria utilitzar el que tècnicament es coneix com una "incidència d'execució" en tant que el Govern de la Generalitat, segons l'advocat de l'Estat, faria una maniobra de "facto" per evitar el compliment de la suspensió de la consulta i portar-la a terme igualment. En aquest cas, s'aplicaria el concepte general de "frau de llei", és a dir, usar un mecanisme regulat o no per evitar el compliment de l'ordre del Tribunal. Fins i tot, alguna interpretació apuntaria un desacatament de l'ordre constitucional.

La via contenciosa-administrativa

L'altra via que preveu el cos de lletrats conegut com la "Brigada Aranzadi" -per la seva especialització en fer política a través de procediments estrictament jurídics- és la contenciosa-administrativa. L'advocacia de l'Estat aplicaria la teoria processal dels "actes presumptes", però aquesta via necessita d'una interpretació generosa per part de qui hauria de dirimir un virtual recurs, la Sala de Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L'estratègia jurídica passaria per interpretar a través d'actuacions, declaracions i decisions que hi ha un "acte administratiu cert" encara que no hi hagi una "voluntat administrativa declarada en un text concret", és a dir, un decret. En aquest cas, el lletrat de l'Estat "assimila" a un acte administratiu un conjunt de fets dispersos que tenen un objectiu precís i, per tant, susceptible de ser objecte de recurs.

Discussió tècnica i les càbales del PP

Aquests dos plantejaments, però, es troben en fase de discussió tècnica. Una discussió que s'enllestirà en els propers dies si, finalment, el gabinet de Rajoy decideix impugnar la consulta per satisfer el vot intern i les veus que demanen mà dura contra el procés.

En aquest sentit el PP ha fet hipòtesis. Per una banda, si la consulta es permet s'entendria com un gest de feblesa que alimentaria en unes eleccions opcions més radicals, si s'escau, com Ciudadanos o UPyD. I una segona hipòtesi, quin seria el moment en el tempo polític d'impugnar aquest, fins ara, simulacre de consulta.

[Font: Per Quico Sallés, Nació Digital, Barcelona, 27oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 29Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.