Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

29oct14


L'exconseller Joaquim Nadal i l'exgerent de l'Incasòl, imputats per estafa


La titular del jutjat d'instrucció 25 de Barcelona ha imputat l'exconseller de Política Territorial i obres Públiques, Joaquim Nadal (PSC), per un delicte d'estafa. L'ha citat a declarar el pròxim 21 de novembre com a imputat juntament amb l'exgerent de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) Emili Mas.

Es tracta d'un cas de presumptes irregularitats d'una operació urbanística a Santa Cristina d'Aro, al Baix Empordà. El jutge investiga un acord signat el 2006 entre l'Institut Català del Sòl (Incasòl), l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i la promotora d'un polígon industrial quan Nadal era conseller.

El cas parteix d'una querella d'un empresari, que creu que va ser estafat perquè la Generalitat li va oferir el 2006 com a permuta uns terrenys inundables perquè renunciés a construir un polígon al paratge natural de Solius de Santa Cristina d'Aro.

Joaquim Nadal, que va ser alcalde de Girona entre 1979 i 2002 i conseller de Política Territorial entre 2003 i 2010, ja va declarar al desembre de l'any passat assistit per un advocat davant la Guàrdia Civil per aquesta querella. Sosté que sempre va actuar amb la més absoluta legalitat i en defensa de l'interès públic, per evitar un atemptat de caràcter ambiental.

Segons sospita la Fiscalia Anticorrupció, el detonant que va portar a les administracions a impulsar aquesta permuta va ser la compra per part de la família de l'empresari José Manuel Lara d'una finca pròxima a la zona del Molí de Reixac, el mes de març de 2006.

La querella la va presentar la societat Varal Real Estate SL, que, el juliol de 2005, va comprar per 6 milions d'euros una finca en el sector de Molí de Reixac -que a l'abril d'aquell any acabava de ser definit com zona urbanitzable industrial- per desenvolupar els seus plans industrials. Tot i això, el projecte de l'empresari es va topar amb una forta oposició veïnal i ecologista, per l'alt valor natural i paisatgístic de la zona on se n'anava a aixecar el complex industrial.

Finalment, l'11 d'octubre de 2006, l'empresari va signar un conveni amb l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i l'Incasòl, després de diverses negociacions promogudes pel conseller Joaquim Nadal, en virtut del qual Varal va vendre a la Generalitat el 50 % de la finca de la zona de Reixac per 7,5 milions d'euros (més IVA), renunciant al desenvolupament industrial de la zona, i va adquirir a canvi com a permuta drets urbanístics a la zona industrial de Bernades, que van resultar ser inundables.

En un escrit, el fiscal anticorrupció Fernando Maldonado sosté que un fet que pot "considerar-se inicialment com detonant" del canvi de postura de les administracions sobre el projecte industrial en el Molí de Reixac "va ser l'adquisició per part de la societat Labogar, propietat de la família Lara, el 13 de març de 2006, de la finca Can Dalmau, pròxima a aquella zona".

Segons el fiscal, en el conveni subscrit entre el consistori i la Generalitat amb Varal no es va detallar ni es va informar l'empresari que adquiria drets urbanístics en una zona del polígon Bernades que eren inundables, el que va ser determinant perquè l'Incasòl renunciés finalment el 2010 al projecte de reparcel·lació de la zona.

De fet, els problemes d'humitats en aquests terrenys obligaven a la promotora a afrontar una inversió més gran de la prevista i el polígon no va arribar a desenvolupar-se, per la qual cosa l'empresari es va sentir perjudicat i va presentar una querella als jutjats. Per al ministeri públic, si Nadal tenia coneixement de la inundabilitat dels terrenys i ho va ocultar al promotor, podria haver comès un delicte d'estafa, ja que hauria enganyat l'empresari.

La jutge també ha imputat l'exgerent del Incasòl, que precisament va haver d'abandonar el seu càrrec al desembre de 2009, en ser imputat pel llavors jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per la trama Pretòria de corrupció urbanística, si bé la seva causa va acabar sent arxivada.

Després de la imputació de Emili Mas pel cas Pretòria, el propi Joaquim Nadal, que encara estava al capdavant del departament de Política Territorial i Obres Públiques, va assegurar que posava "la mà en el foc" per la seva gestió en l'Incasòl.

[Font: Ara, Efe, Barcelona, 29oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 30Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.