Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

30oct14


El Consell d'Estat considera més greu el nou 9-N pel seu caràcter voluntari


El Consell d'Estat considera que la consulta alternativa que el president de la Generalitat, Artur Mas, pretén dur a terme el 9-N "eleva, si és que és possible" la gravetat de la que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional perquè "s'ometen algunes de les més elementals garanties constitucionals". Són qüestions que toquen la neutralitat dels responsables de la votació i l'establiment d'un cens previ, elements que qüestionen, a parer seu, la llibertat i la igualtat en processos d'aquestes característiques. Si es fes la consulta tal com està prevista, amb "voluntaris" o que els votants s'hagin d'inscriure en "fitxers", diu l'òrgan assessor del govern espanyol, faria que "s'imputés al poble de Catalunya una manifestació de voluntat emmotllada i orientada en un determinat sentit per les autoritats públiques convocants.

El dictamen aprovat avui per la Comissió Permanent del Consell d'Estat afirma que el fet que Mas o el Govern no hagin aprovat un decret de convocatòria del "procés de participació ciutadana" de cap manera impedeix "apreciar l'existència d'un acte jurídic administratiu de convocatòria ja formalitzat".

Així mateix, considera que l'objecte i elements essencials de la nova consulta són "substancialment idèntics" als de la que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional. De fet, es fa ressò d'unes paraules del president català en què dóna per fet que, en allò "essencial", els dos processos coincideixen. Per tant, el Consell d'Estat conclou que Mas tenia el "propòsit no dissimulat, sinó explicitat de manera oberta i pública, d'eludir no només la suspensió ja dictada pel Tribunal Constitucional sinó d'evitar futures impugnacions".

A més, subratlla que els processos participatius -fa referència explícita al Títol III de la llei de consultes, que no va ser recorregut- es pot utilitzar sempre que s'ajusti a les competències autonòmiques que marca l'Estatut però, en cap cas, a temes que afectin "la indivisible unitat de la nació espanyola". Entenen que el 9-N "crida a l'exercici del dret de sufragi".

Per tot plegat, la institució avala que s'impugni i, a més, posen l'accent en possibles acte jurídics que fes el govern en els propers dies perquè la impugnació "delimiti" també què es pot fer a partir d'ara. Un toc d'atenció preventiu a la possibilitat que la Generalitat fes una convocatòria formal hores abans de la jornada de votació.

[Font: Ara, Barcelona, 30oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 31Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.