Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

30oct14


Els arguments del Consell d'Estat per aturar el nou 9-N


El dictamen que el Consell d'Estat ha aprovat aquest dijous per unanimitat assegura que l'ús dels voluntaris per al 9-N "eleva, si es pot", la gravetat dels "vicis d'inconstitucionalitat" de la consulta perquè "omet garanties constitucionals elementals". També adverteix que la impugnació de la consulta alternativa "ha de delimitar amb especial cautela l'àmbit de la suspensió derivat de l'article 161.2 de la Constitució", de manera que l'estengui "no només a les actuacions de qualsevol naturalesa -material o jurídica, normativa o no normativa- que ja s'han fet fins ara", sinó "a qualsevol altra actuació que en futur pugui dur-se a terme en relació a aquest procés".

El dictamen del Consell d'Estat al què ha tingut accés l'ACN assegura que el procés de participació "pateix un vici d'inconstitucionalitat sigui quin sigui l'objecte del procés" i adverteix que el fet que el president de la Generalitat i el govern no hagin aprovat cap decret de convocatòria "en cap cas impedeix apreciar l'existència d'un acte jurídic administratiu de convocatòria ja formalitzat".

Acusa Mas de voler "eludir" la suspensió

A més, afirma que "s'evidencia un propòsit d'eludir el control de la jurisdicció constitucional tan en l'àmbit de la suspensió de la consulta ja decretada -que en el seu objecte i elements essencials és substancialment idèntica a la que ara s'impugna- com respecte dels procediments que el Govern espanyol pretengui plantejar davant el procés de participació".

Per sustentar aquests arguments, el Consell d'Estat recull declaracions públiques del president de la Generalitat que "va afirmar que 'en l'essencial és el mateix si pel que és essencial entenem locals oberts, urnes a les meses, milers de meses i que tots els que puguin votar la pregunta acordada ho podran fer'".

Segons el Consell d'Estat en aquestes declaracions del president "i en altres similars que tan ell com diverses autoritats de la Generalitat han fet des d'aleshores es posa de manifest un propòsit no dissimulat, sinó explicitat de manera oberta i pública, d'eludir no només la suspensió ja decretada pel Tribunal Constitució, sinó d'evitar futures impugnacions del govern" espanyol.

El Govern és "conscient" de la "antijuridicitat de la seva conducta"

En aquet sentit, considera que aquesta manera d'actuar posa de manifest que les autoritats catalanes són conscients de la "antijuridicitat de la seva conducta" i, pel que fa als efectes de la seva impugnació, "s'acredita la identitat entre la consulta suspesa i la que ara, sota un nom diferent, es vol fer".

"La identitat substancial dels dos supòsits testimonia que la convocatòria d'un denominat procés de participació del 9 de novembre i les actuacions de tot tipus -no només materials, sinó també jurídiques, i fins i tot normatives- que la Generalitat ve auspiciant i realitzant de cara a la seva celebració, vulneren la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional", afirma el text.

L'ús de voluntaris "agreuja" l'inconstitucionalitat

El Consell d'Estat també aborda l'ús dels voluntaris per fer la consulta alternativa i apunta que el fet que el procés es vulgui celebrar amb l'ajuda d'aquestes persones, així com el fet que les persones cridades a participar no siguin totes les inscrites al cens electoral, sinó que ho facin voluntàriament en un "fitxer de participants", "lluny d'atenuar els vicis d'inconstitucionalitat de què pateix el procés eleva, si es pot, la gravetat" d'aquesta inconstitucionalitat.

I és que segons el Consell d'Estat, per aquesta via "s'ometen algunes de les més elementals garanties constitucionals" referents al "dret fonamental de participació política", i concretament "la neutralitat dels responsables del procés i la prèvia determinació de l'univers de les persones cridades a votar".

"S'imputa a Catalunya una manifestació de voluntat orientada en un sentit"

El fet que no s'atenguin a aquestes garanties, continua el dictamen, "atempta contra la llibertat i igualtat del sufragi quer és regla habitual en qualsevol sistema democràtic". D'aquesta manera, conclou "s'imputaria al poble de Catalunya una manifestació de voluntat moldejada i orientada en un determinat sentit per les autoritats públiques convocants".

Preveu que Mas signi un decret a última hora

El Consell d'Estat també preveu la possibilitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, signi un decret de convocatòria hores abans del 9-N. Segons aquest organisme, aquest decret "no podria atorgar cobertura jurídica a un procés que no compleix les exigències mínimes previstes per l'ordenament constitucional" ni tampoc "justificar l'actuació i excloure la responsabilitat de les autoritats convocants d'aquest procés".

En aquest sentit adverteix que qualsevol invocació d'un hipotètic decret de convocatòria als marcs jurídics preexistents, en referència a la competència de la Generalitat en matèria de participació ciutadana ol Títol III de la Llei de consultes -que no ha estat recorregut ni suspès pel TC- no podria tampoc legitimar el procés.

Per aquest motiu adverteix a l'executiu de Rajoy que la impugnació "ha de delimitar amb especial cautela l'àmbit de la suspensió derivat de l'article 161.2 de la Constitució" i l'estengui "no només a les actuacions de qualsevol naturalesa -material o jurídica, normativa o no normativa- que ja s'han fet fins ara, sinó a qualsevol altra actuació que en futur pugui dur-se a terme en relació a aquest procés".

[Font: Nació Digital, Barcelona, 30oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 31Oct14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.