Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

31oct14


El govern espanyol impugna el nou 9-N al Tribunal Constitucional


El consell de ministres d'aquest divendres ha donat llum verda al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè formalitzi un nou recurs al Tribunal Constitucional contra la consulta prevista a Catalunya diumenge de la setmana que ve. Si bé en un principi el PP s'inclinava a minimitzar el 9-N alternatiu, amb el pas dels dies va optar per endurir el discurs. Amb el dictamen del Consell d'Estat, que es va aprovar ahir, l'executiu de Madrid ha culminat el procés per intentar frenar la votació.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha afirmat que "aquest procediment no té cabuda a l'Estat de dret" i que el recurs busca evitar "un frau de llei" i, sobretot, protegir "ciutadans i funcionaris". Segons ha dit, la nova consulta situa aquests últims a la "intempèrie legal", perquè els obliga a assumir responsabilitats que el Govern "eludeix". En diverses ocasions ha posat el focus en aquesta qüestió, fins i tot apel·lant al president de la Generalitat, Artur Mas, perquè sigui conscient de la "tessitura" a què situa els ciutadans.

A més, la número 2 del govern espanyol creu que la Generalitat s'extralimita en les seves competències i omet "garanties" democràtiques per votar. Es "perverteix" la democràcia, ha dit, en un 9-N que en allò "essencial" és el mateix que l'anterior.

"Si el primer referèndum incomplia la Constitució, el segon vulnera els drets dels ciutadans a qui representa i governa", ha alertat. Una vulneració de qüestions com la manca de cens previ o de neutralitat sobre els qui controlen el procés. Sáenz de Santamaría ha evitat dir si totes aquestes accions poden tenir conseqüències per a Mas però l'ha alertat pels passos que està fent.

Ple al TC dimarts, suspensió d'aquest divendres

Avui mateix l'advocat de l'Estat entrarà el recurs al registre del TC. L'alt tribunal comença un ple dimarts, ordinari, on abordarà aquesta qüestió. La suspensió serà automàtica i amb efectes retroactius des d'avui. Això impedirà a la Generalitat fer cap "actuació" a partir d'ara i deixar sense validesa els passos que s'han fet.

A diferència del que va passar fa un mes, quan es va frenar en sec la convocatòria que el president Mas havia fet basant-se en la llei de consultes, previsiblement aquesta vegada les institucions de l'Estat optaran per no forçar el calendari. Fonts de la Moncloa asseguren que la decisió correspon al president del tribuna. En l'anterior ocasió, els magistrats van haver de justificar les presses amb què havien actuat: es van reunir d'urgència el mateix dilluns en què Rajoy havia aprovat el recurs.

El recurs d'impugnació es basa en l'informe del Consell d'Estat -òrgan consultiu de la Moncloa- per qui la nova fórmula per votar el dia 9 "agreuja" l'anterior. Considera que no hi ha les "més elementals garanties constitucionals" precisament perquè els qui participen en la seva organització ho fan com a "voluntaris". Per aquesta institució, que presideix l'exministre d'Aznar José Manuel Romay Beccaría, això altera la "voluntat" del poble de Catalunya. És a dir, afirmen que el procés participatiu està controlat per l'independentisme i, per tant, encaminat a un determinat resultat a les urnes.

El govern espanyol impugnarà la consulta de forma autònoma i no pas com a incident d'execució de la decisió presa pel TC el 29 de setembre. Això vol dir que no s'aferra al fet que el procés participatiu "vulnera la suspensió" cautelar anterior. Si apel·lés a aquest argument obligaria els magistrats de l'alt tribunal a argumentar jurídicament la decisió. En canvi, si presenta la impugnació de forma autònoma, el TC es limitarà a aplicar l'article 161.2 de la Constitució i suspendrà de forma immediata el 9-N, senzillament perquè ho ha demanat el president del govern espanyol. S'aplicarà, doncs, aquest automatisme legal que, no obstant, té una lectura política evident.

Dijous, Rajoy ja va instar Mas a "acatar" la legalitat.

[Font: Per Joan Rusiñol, Madrid, Ara, Barcelona, 31oct14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 03Nov14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.