Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

04nov14


El TC suspèn el nou 9-N per unanimitat


El ple del Tribunal Constitucional suspèn el nou 9-N. Els dotze magistrats han admès a tràmit el recurs d'impugnació que divendres passat va registrar el govern espanyol. L'article 161.2 de la Constitució implica que en aquests procediments -com el que ara afecta la consulta per exercir el dret a decidir dels catalans- quedi immediatament aturada amb aquest simple tràmit, sense necessitat de fer consideracions jurídiques de fons. És un mer automatisme. De fet, és el mateix que va passar, el 29 de setembre, amb la suspensió de la llei de consultes del Parlament i el decret de convocatòria que va signar el president de la Generalitat, Artur Mas.

La decisió comporta ara aturar tota la logística preparatòria de la votació, inclosos elements tan significatius com la web del procés participatiu.

Caldrà veure si la resolució del TC -que encara no s'ha fet pública- fa una apel·lació a l'article 87.1 de la llei orgànica de l'alt tribunal, que recorda que tots els poders públics estan obligats al "compliment" del que dicti el tribunal. Si això passés, s'interpretaria com un toc d'alerta explícit a Mas perquè no prengui cap decisió a partir d'ara per organitzar la consulta. La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va subratllar divendres que la suspensió té efectes retroactius des del moment en què el recurs entra el registre, deixant sense efectes les mesures ja preses i impedint-ne -sobretot- de futures.

Prop de tres hores de reunió

El ple ordinari ha començat a dos quarts d'11 del matí. Els magistrats han anat arribant el cotxe oficial a la seu del TC abans de les 10. En el ple, a més del recurs de l'Estat contra el nou 9-N, hauran de resoldre altres qüestions.

El president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, ha inclòs la qüestió al ple ordinari d'aquesta setmana que té lloc entre dimarts i dijous, malgrat que l'executiu espanyol tot just va registrar el recurs el passat divendres després d'aprovar-lo al Consell de Ministres.

El recurs de l'executiu de Rajoy, de 49 pàgines, argumenta que tots els preparatius, declaracions del president Mas i suposades instruccions a les escoles i als funcionaris tenen "efectes jurídics i transcendència externa" de manera que encara que no existeixi cap convocatòria formal del nou 9-N poden ser impugnats.

A més, invoca l'article 161.2 de la Constitució perquè suspengui la convocatòria, així com la resta d'actuació de preparació i les que encara no s'han formalitzat.

La ponent de la resolució és la magistrada adscrita al sector progressista Adela Asúa, que és qui ha de redactar el text que justificarà l'admissió o no a tràmit del recurs del govern espanyol.

Paral·lelament, la Generalitat espera que els magistrats resolguin abans l'escrit que va presentar aquest dilluns demanant al TC que no admeti a tràmit el recurs del govern espanyol contra el nou 9-N.

La Generalitat considera que l'executiu espanyol fa un ús "clarament desproporcionat i abusiu" del dret i del Tribunal Constitucional i pretén que aquest dicti suspensions impossibles d'aplicar.

[Font: Per Joan Rusiñol, Madrid, Ara, Barcelona, 04nov14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 04Nov14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.