Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

11nov14


Madrid tanca la porta a un referèndum pactat i acusa Mas de "saltar-se la llei amb l'excusa de la política"


El govern espanyol s'ha mostrat aquest dimarts desafiant en la seva resposta al 9-N, pocs minuts després d'haver-se sabut que la Fiscalia es querellarà contra el president de la Generalitat, Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per l'organització del procés participatiu. La vicepresidenta de l'executiu central, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha volgut parlar de diàleg amb un govern que "se salta la llei amb l'excusa de la democràcia".

"Amb aquest govern no hi jugui per negociar la sobirania dels espanyols. Convindria menys retòrica i més les coses clares. Si el que volen és la independència, el PP no prestarà els seus vots per a un acord de secessió", ha advertit enmig d'una ovació dels populars durant la sessió de control del Senat. Es tracta de la primera la primera resposta al 9-N de l'executiu de Mariano Rajoy des del missatge televisat de només dos minuts del ministre de Justícia diumenge a última hora, en què només es va permetre l'entrada als periodistes de TVE.

Preguntada pel senador de CiU Josep Lluís Cleries sobre si estan disposats a dialogar i utilitzar "menys els tribunals i més la política", Sáenz de Santamaría ha respost que no es presenti com un èxit el que és "un fracàs de la Generalitat i del seu partit, perquè dos de cada tres catalans, inclosos els menors estrangers, els han ignorat". Per a la portaveu de Moncloa, "l'única agenda política d'aquestes legislatures del senyor Mas és inestabilitat i tensió, una política extrema".

"El dret d'autodeterminació que vostè demana no és possible ni en aquesta Constitució ni en cap altra de les democràcies del nostre entorn, sempre que no canviï", ha matisat la número dos de l'executiu del PP.

Aquest dimarts al matí, Mas ha ofert per carta a Mariano Rajoy "diàleg permanent" per pactar la "consulta definitiva". El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ja ha havia respost que Mas no pot utilitzar "la farsa" del 9-N per demanar ara un referèndum.

Retrets de CiU

El senador de CiU ha acusat el govern espanyol de faltar el respecte a 2,3 milions de persones diumenge amb una reacció d'"intolerància" davant d'un "acte de normalitat democràtica". "Deixin de tractar-nos com a súbdits, vostès oprimeixen Catalunya". Cleries s'ha preguntat on és la divisió de poders quan el PP informa dels passos que farà la Fiscalia, com també si al PP no li "preocupa la imatge que dóna al món. "Qui crea divisió són vostès amb la seva forma de fer", ha afegit, matisant que el govern espanyol "no s'aclareix" perquè primer se'n riuen del nou 9-N i després "declaren il·legals uns simulacres que cap jutge va prohibir".

Sense rastre de Rajoy

Mariano Rajoy no ha assistit aquest dimarts a la sessió de control del Senat i tampoc està previst que ho faci al Congrés durant el debat d'esmenes parcials dels pressupostos generals de l'Estat. De fet, en l'agenda del president espanyol no hi ha res fins al dijous 13, quan està previst que viatgi fins a Brisbane (Austràlia) per participar en la cimera del G-20.

[Font: Per Mariona Ferrer i Fornells, Madrid, Ara, Barcelona, 11nov14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Nov14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.