Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones online
Derechos | Equipo Nizkor       

10nov14


The Guardian veu Ģinevitableģ el referèndum d'independència


El diari britànic 'The Guardian' ha publicat aquest dilluns dues gràfiques que expliquen "per què un referèndum per la independència a Catalunya és inevitable". Les dues infografies demostren l'alta participació del 9-N, així com l'augment del suport als partits independentistes i als favorables a la celebració d'una consulta, dues qüestions que el diari veu com ineludibles per Madrid. El rotatiu explica que "més de dos milions de persones van votar en una consulta informal sobre la independència diumenge, molt per sobre d'un terç de l'electorat de Catalunya", una xifra que "Madrid no podrà amagar sota la catifa constitucional durant gaire més temps", amb el precedent escocès encara molt recent.

En un primer gràfic, 'The Guardian' mostra l'evolució del suport a una Catalunya independent, que ha augmentat d'un 12,9% el 2005 fins a un 45,2% aquest any, segons dades del Centre d'Estudis d'Opinió. Per al diari britànic, la participació del 9-N és la xifra a tenir més en compte i puntualitza que els 2,2 milions de votants representarien el 35.5% del cens de Catalunya, si s'utilitzés. El resultat del procés participatiu és "més gran que la combinació del suport que havien rebut els partits independentistes" en eleccions anteriors "i es troba en línia amb el suport que han rebut els partits a favor de celebrar una consulta sobre el referèndum", afegeix.

La segona infografia, més concreta, permet veure el suport als partits independentistes en les diferents eleccions des del 1980 fins al 9-N, amb una participació de 2,2 milions de persones, de les quals, 1,6 milions van votar a favor de la independència. 'The Guardian' apunta també que 2,1 milions de persones estan a favor del referèndum, la qual cosa implica que aquesta xifra "és molt més elevada que el nombre de persones a favor de la independència", com ja es va veure també l'Onze de Setembre.

"Amb el precedent escocès encara fresc, aquestes són xifres que Madrid no podrà amagar sota la catifa constitucional gaire més temps", diu el rotatiu. 'The Guardian' creu que la celebració del referèndum "ja no és una qüestió de 'si' sinó de 'quan'", si no s'arriba a un acord abans entre Madrid i la Generalitat.

[Font: Nació Digital, Barcelona, 10nov14]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 12Nov14 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.