Información
Equipo Nizkor
        Tienda | Donaciones Online
Derechos | Equipo Nizkor       

25oct12


El 'Financial Times' defensa que Mas "tindrà la legitimitat democràtica per convocar un referèndum"


El president Artur Mas "tindrà la legitimitat democràtica per convocar un referèndum", segons un article del diari britànic Financial Times firmat pel seu editor d'Afers Internacionals, David Gardner. El text destaca que els catalans volen "internacionalitzar la disputa" amb l'Estat per aconseguir suport a Europa si Madrid bloqueja el referèndum considerant-lo illegal o fins i tot "suspenent l'autonomia i inhabilitant Mas". "Els estrangers podrien ajudar a determinar el resultat de la creixent i aguda batalla entre Barcelona i Madrid sobre si Catalunya té futur dins d'Espanya", prediu l'article, que afegeix que "gairebé ningú" creu que Mariano Rajoy faci com David Cameron i permeti un referèndum.

L'article, titulat Els catalans miren els escocesos buscant inspiració, recorda els crits d'independència al Camp Nou en el darrer partit entre el Barça i el Reial Madrid i diu que el resultat d'empat de 2-2, és "un reflex just de la batalla constitucional entre Catalunya i la resta d'Espanya".

"Van ser els estrangers, Lionel Messi pel Barça i Cristiano Ronaldo pel Madrid, els qui van marcar els gols per cada equip. Els estrangers també podrien ajudar a determinar el resultat de la creixent i aguda batalla entre Barcelona i Madrid sobre si Catalunya té futur dins d'Espanya", defensa Gardner, que explica a continuació la campanya catalana per internacionalitzar el conflicte.

Segons Gardner, el primer pas són les eleccions del 25 de novembre "convocades per Mas després que Mariano Rajoy, el president espanyol, rebutgés ni tan sols parlar de les demandes de Catalunya per l'autonomia fiscal". L'article assegura que el líder de CiU "espera aconseguir una majoria" pel seu partit i destaca que, a més a més, "la major part de l'esquerra reconeix el dret a l'autodeterminació" encara que busqui "un projecte federal".

"Hi ha pocs dubtes que Mas tindrà la legitimitat democràtica per convocar un referèndum", assegura David Gardner, que preveu que el govern sortint dels comicis "busqui l'autorització de Madrid per organitzar una votació". "Però el Partit Popular de Mariano Rajoy ja ha descartat aquesta possibilitat", admet. En aquest sentit, l'editor internacional del rotatiu britànic prediu que el Parlament de Catalunya "aprovi la seva pròpia llei proposant una consulta, un referèndum amb un altre nom".

Gardner detalla llavors les amenaces "d'un grup de líders del PP i ministres" que ja han indicat que si s'arriba a aquest escenari "utilitzaran tota la força de la llei per avortar qualsevol tipus de votació, fins i tot suspenent l'autonomia i inhabilitant Mas". La solució per a Catalunya, prediu el periodista del Financial Times, serà a l'exterior.

"En aquell moment, els catalans esperen haver internacionalitzat la consulta, davant l'exemple de la votació a Escòcia i la creixent força del separatisme flamenc a Bèlgica", detalla. "Com explicarien això a Europa si tot el que volem fer és votar?", diu un líder català anònim citat per Gardner.

Segons l'article, els catalans diuen que tenen la intenció de fer una campanya "pacífica, ordenada i impecablement democràtica" per a la independència. Gardner assegura que cada vegada és més difícil diferenciar entre independentistes i nacionalistes catalans i que fins i tot els empresaris que tenen "por a la foscor" pels dubtes sobre la independència rebutgen l'status quo.

El text del Financial Times defensa que el president Artur Mas s'ha collocat en un camí "que podria portar cap a un major autogovern més que no pas cap a la secessió". "Però tenint en compte que ningú ni a Barcelona ni a Madrid espera que Rajoy imiti l'actitud del primer ministre britànic amb Escòcia, aquest mateix camí condueix cap a la independència", senyala. Per Gardner, però, la situació actual fa que aquesta ruta sigui "simplement més llarga i més tortuosa".

El text inclou també paraules del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que assegura que després dels esdeveniments recents i, especialment, de la manifestació de l'11 de setembre, fins i tot si Espanya concedís el pacte fiscal a Catalunya "la demanda per un referèndum no es podria retirar". El text es tanca amb una cita d'un assessor del president Mas sobre la relació entre Madrid i Barcelona: "No és que creguin que Catalunya és Espanya. Creuen que Catalunya és d'Espanya".

[Font: El Punt Avui, Barcelona, 25oct12]

Tienda de Libros Radio Nizkor On-Line Donations

DDHH en Espaņa
small logoThis document has been published on 26Oct12 by the Equipo Nizkor and Derechos Human Rights. In accordance with Title 17 U.S.C. Section 107, this material is distributed without profit to those who have expressed a prior interest in receiving the included information for research and educational purposes.